SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

Øvrige debutanter 2007

Du er ikke den eneste : noveller / Trond Arntzen

Trond Arntzen (f. 1974): Du er ikke den eneste
Arntzen er født i 1974 og debuterer med denne samlingen med korte noveller om ensomme fredagskvelder, håpløs sjekking og slike småtrasige ting de fleste har vært borti. Les mer
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i NRK
Anmeldelse i Dagbladet


Ikke noe av dette står om livet : dikt / Hege Susanne Bergan

Hege Susanne Bergan (f. 1981):
Ikke noe av dette står om livet
Diktene i "Ikke noe av dette står om livet" kretser om et kjærlighetsforhold mellom en gift mann og en ung kvinne. Om lidenskap og savn, om håp og sjalusi. Kjærlighetens ritualer og det erotiske maktspillets nådeløshet skildres med ømhet og besk ironi.
Bergan er master i russisk litteratur og hun har gjendiktet flere russiske lyrikere til norsk. Hun jobber ved det norske Generalkonsulatet i St. Petersburg. (Omtale: Tiden Forlag).
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Aftenposten


Loosing Louise : dikt / Kristin Berget
Kristin Berget (f. 1975): Loosing Louise
Kristin Berget er født i 1975 og bosatt i Drøbak. Hun har vært student ved Litterær Gestaltning i Gøteborg, og har de siste årene arbeidet med tekst og musikk innenfor ulike sjangre.
I debutsamlingen tar hun i bruk to karakterer, c og louise, for å iscenesette en undersøkelse av en rekke temaer. Hvordan oppstår et felles språk - hva kan benevnes og snakkes om? Går det i det hele tatt an å samtale, å forstå hverandre? Et underliggende spørsmål er hva jenter får lov til, hvilke rammer som settes rundt det å være kvinne, eller som her: to kvinner sammen. Som bakteppe for denne iscenesettelsen finnes en dødsbevissthet. (Omtale: Cappelen)
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i Dagbladet

Eldbjørg Brekke (f. 1954): Blenda
Vi er på ein gard midt i 1950-åra. Gjennom det skarpe og subjektive blikket til ei lita jente får vi oppleve det rike kvardagslivet på garden og det heller fattige samlivet mellom foreldra.
Eit sterkt og naivt språk gir ein sanseleg nærleik til miljøet og hendingane. Etter kvart kjem det ei vending i teksten. Skrivaren går ut av den tradisjonelle oppvekstromanen, og blikket skiftar. Tida går og eit større bilde trer fram, av eit landskap og eit samfunn i endring. Også menneska endrar seg og finn etter kvart andre måtar å nå fram til kvarandre på. (Omtale: Det Norske Samlaget).
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i Stavanger Aftenblad

Anarchy in Åmot : roman / Sturle Brustad

Sturle Brustad (f. 1964): Anarchy in Åmot
Den store punkromanen fra bygde-Norge! For alle som vokste opp på 70-tallet eller skulle ønske at de gjorde det.
Sturle Brustad er oppvokst i Åmot i Buskerud, utdannet siviløkonom i Bergen, bosatt i Oslo og spiller fuzzbass i ledige stunder.
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i BT


Av en annen verden  /  Kari Fredrikke Brænne

Kari Brænne (f. 1966): Av en annen verden
Den pensjonerte lektor Faller holder på å forberede sitt livs reise. Han skal til Italia der han skal treffe kvinnen han har møtt gjennom en kontaktannonse. Fallers nabo er den eldgamle avisredaktøren Richard Falk-Møller, som lot være å møte sin elskede på toppen av Empire State Building i New York en maidag i 1937. Han lurer på om hun fortsatt lever. Den falmete skjønnheten Lilly lengter etter hengivenhet fra sin yngre ektemann, flygeren Andreas, og tror at hun endelig har funnet løsningen. Men Andreas har plassert sine lengsler helt andre steder.
I sin debutroman skriver Kari Fredrikke Brænne om livet man aldri helt våget å velge, om kjærligheten man forsømte, om drømmen man klynger seg til om at alt skal forandres. Og kanskje er det likevel ikke for sent? (Omtale: Aschehoug)
Anmeldelse i Dagsavisen
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Aftenposten

Yttersider : noveller / Mikkel Bugge

Mikkel Bugge (f. 1978): Yttersider
Kritikerne roser Bugges debutbok, og det med rette. Dette er noveller som sitrer av liv: Det gnistrer i de mange originale observasjonene og smeller i rekker av gode setninger. Åpningsnovella lar et lite kuvøsebarn komme til orde, og du vil aldri se på slike knøtt på den samme måten etterpå. Anbefales!
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Aftenposten


Svart himmel, svart hav : roman / Izzet Celasin

Izzet Celasin (f. 1958): Svart himmel, svart hav
Medrivende og klokt om oppvekst, om seksuell og politisk oppvåkning, om kamp og troen på en bedre verden, og, ikke minst, om byen Istanbul
Det er en mørk roman – ikke fordi den mangler glede eller optimisme, men fordi den får oss til å se paralleller til verden i dag og forstå hva som kan skje når tyranner tilslører lyset. (Omtale: Aschehoug)
Anmeldelse i BT
Anmeldelse NRK
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Dagsavisen


Adresse Oslo vest : roman / Jens Frydenlund

Jens Chr. Frydenlund (f. 1965): Adresse Oslo vest
Georg er megler i toppklassen og Pia er i bank, høyt oppe i bank. Livet går i hundre, men det hender de får sett sine tre barn, og da er det ridning og bandy og ski og full fart. Nå venter de sitt fjerde, og så får Pia en enda høyere stilling, men noen ukers fødselspermisjon er tross alt helt tilstrekkelig. Og barna har bare godt av å lære selvstendighet. Det er et herlig liv, men det har vel sine omkostninger? Var det dette han ville, tenker Georg, som er arbeidergutt fra Skien. Var det dette hun ville, tenker Pia, som lengter etter spedbarnskroppen. Adresse Oslo Vest er en tett og livlig og svært, svært treffende fortelling om moderne turboliv. Ren heimstaddiktning fra Oslo Vest. (Omtale: Gyldendal Norsk Forlag)
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Aftenposten

Burnout / Tiger Garté

Tiger Garté (f. 1982): Burnout
Dette er en oppvekstroman om råskap i et moderne norsk bygdesamfunn på vestlandet. Det er en mørk og vond fortelling om mobbing - trist, sår og tragisk - men samtidig smart, tøff og absurd.
Trym og Robban er bestevenner. Men på ungdomsskolen går alt galt. Robban blir valgt ut som mobbeoffer, og Trym greier ikke å forsvare ham. Likevel er de sammen om å mekke bil på fritiden.
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Dagsavisen

Brent B : roman / Erik Grønner

Erik Grønner (f. 1957): Brent B
Høyaktuelt om Statoil, norsk oljebransje, opsjoner, finanssvindel og miljøkamp.
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i BT

Hils hvis du ser meg : dikt / Geir Halnes

Geir Halnes (f. 1976): Hils hvis du ser meg
Geir Halnes debuterer med en diktsamling der tegn og korrespondanser åpenbarer seg i spennet mellom rommet inne og rommet ute, mellom et du som setter spor og et lyrisk jeg, mellom tingene våre og ting i naturen. Halnes er oppvoktst i Stavanger og bor i Uppsala. (Omtale: Forlaget Oktober)
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Dagbladet


Hunden som var Torsdag : en spenningsroman / Rikart Hammer

Rikhart Hammer (f. 1948): Hunden som var Torsdag
En torsdag kveld står det en hund i døren. Dermed blir Rikart Hammers liv forandret for all framtid. For hunden viser seg å tilhøre en kvinne som omkom nettopp torsdag kveld, under ganske uklare omstendigheter. Og i dagene som følger er det påfallende mange mennesker som vil ha tak i hunden, og disse menneskene har ikke gode hensikter, de fleste av dem er ikke hva de gir seg ut for å være, og de fleste av dem går mot en brå og uventet død.
Det er slike ting som snur verden på hodet for en sykemeldt hjelpeprest og enkemann med litt svake nerver – og som aldri før har eid en hund. (Omtale Gyldendal Norsk Forlag).
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i BT

Sprang : noveller / Sigrid Merethe Hanssen
Sigrid Merethe Hanssen (f. 1966): Sprang
Novellene i denne debuten lar oss få innsikt i ulike personers opplevelser av vidt forskjellige hendelser med et blikk for nyansene i følelser og innsikt i mellommenneskelige forhold.
Les mer
Anmeldelse Jung.no
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i BT
Akkurat her er det det verker : lyrikk / Vilde Heggem

Vilde Heggem (f. 1983): Akkurat her er det det verker
«Jippi. En sterk debut!» skrev Aftenpostens anmelder om Vilde Heggems diktsamling. Og «Jippi!» kan man også si om bokas ytre: de fine tegningene til Stine Røed har noe av den samme blandingen mellom skjøre tilnærminger til menneskekroppen og form-eksperimentering, som man finner i diktene.
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i Dagbladet

 

Frode Johansen (f. 1976):
Gutten som sa nei og andre noveller

Frode Johansen har studert litteratur og filosofi. Han bor nå i Boston, der han skriver på sin første roman.

Tilnærmet lik midlertidig : roman / Elizabeth Kirknes

Elizabeth Kirknes: Tilnærmet lik midlertidig Debutboka til 20 år gamle Elisabeth Kirknes handler om turbulent ungdomstid med alt det innebærer av vonde følelser som grenser til selvmordstanker på den ene siden og forelskelse og utforsking av seksualitet på den annen.
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i BT

 

Rebekka Kjelland (f. 1983): Akkorda under fluktlinja
Les mer
Anmeldelse i Aftenposten

Åpenbart ingen nabo / Joakim Kjørsvik

Joakim Kjørsvik (f. 1978): Åpenbart ingen nabo
"Åpenbart ingen nabo" er en samling med korte fortellinger. Boka skildrer vanlige mennesker som blir utsatt for uvanlige hendelser. Disse hendelsene lokker frem glemte minner eller åpner nye muligheter. Personene som utgjør dette fantastiske og fantasirike persongalleriet, bærer ofte på hemmeligheter de vil, men ikke tør dele med noen av frykt for hvilke forandringer det kan bringe. Joakim Kjørsviks narrative kortprosa forener magisk realisme med kjølig nordisk humor. (Omtale: Damm).


Monika Kristensen (f. 1950): Hollendergraven
Med polarforskerens førstehåndskjennskap til arktiske forhold, kommer Monica Kristensen med en kriminalroman fra Svalbard. Miljøet rundt sysselmanns-kontoret i Longyearbyen er sentralt i denne klassisk komponerte kriminalromanen.
Et avkuttet hode blir funnet blant benrestene i en gammel hollendergrav på Svalbard. Ingen er savnet; ingen – og derfor alle – blir satt under mistanke når Kripos kommer for å gjennomsøke det lille samfunnets hemmeligheter. Hvem er gjerningsmannen? Og hvorfor har det ukjente offeret møtt døden her ute i ødemarka?
(Omtale: Press Forlag).
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i Dagbladet
Alt jeg skriver er sant : kortprosa / Ellisiv Lindkvist
Ellisiv Lindkvist (f. 1973) Alt jeg skriver er sant
Ellisiv Lindkvist er skribent og kulturredaktør i magasinet Fett, og hun debuterer her med bok som vil utfordre oss på hva en jente kan skrive om og ikke.
Les mer
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Stavanger Aftenblad
Anmeldelse i BT



Da tigrene røykte / Camilla Ønvik Pedersen

Camilla Ønvik Pedersen (f. 1972): Da tigrene røykte
Roman om norske Katinka som reiser til Sør-Korea der hun ble født, for å oppleve at alle behandler henne som om hun er koreansk. Boka er en oppdagelsesferd i en kultur hun ikke kjenner, og videre inn i koreansk historie og myter, som fra den gang tigrene virkelig røykte pipe. Les mer
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i NRK


La stå : noveller / Ingvild H. Rishøi

Ingvild Rishøi (f. 1978): La stå
Rishøi er redaktør for fanzinen Avsagd hagle og har tidligere gitt ut barneboka Unbrakomysteriet sammen med Inga Sætre. La stå er hennes solo-debut, og hun har fått velfortjent oppmerksomhet for denne novellesamlingen som er full av fine setninger som denne: «Nei, den sommeren var ikke trist, herbarium, ovarium, og vått gress og sjokolademelk, og faren min satt på sengekanten og holdt meg løst i foten.»
Anmeldelse NRK
Anmeldelse i Dagsavisen
Anmeldelse i Dagbladet

  Jens K. Styve (f. 1972): Eg, Ove Kvamme
I sin debutroman fortel Jens K Styve historia om den heimvendte sonen Ove Kvamme. Han er ein fråskilt mann, med ein bag klede, ein 80 GB iPod og ein gul Golf.
Med dette, og hjelp frå avansert satellitteknologi, skal han kome til botns i kva som eigentleg skjedde.
Når Jens K Styve no debuterar som forfattar er det med ein fullblods roman: ei historie om søken etter opphav og sjølerkjenning. Alt fortalt i eit presist språk med hendingar som kallar på den lune humring - men som òg får fram klumpen i halsen. (Omtale Damm).
Anmeldelse i Aftenposten

For ingens øyne : roman / Nils Harald Sødal

Nils Harald Sødal (f. 1964): For ingens øyne
Jakob og Camilla er barndomsvenner. De vokser opp på en sørlandsøy. Livet handler stort sett om hav og himmel, måker og kaniner. Men akkurat som krabbene skifter skall, endrer Camilla og Jakobs liv seg dramatisk fra barndommens uskyldige, solfylte verden. De befinner seg plutselig uten fast grunn under føttene. Og oppdager snart at det er lenger til fastlandet enn de hadde trodd.
"For ingens øyne" foregår i spennet mellom en forblåst øy på Sørlandet og en brun kafé i Oslo. Med varme, innlevelse og humor skildrer Sødal et liv som etter hvert rommer litt mer enn man kanskje ønsker seg. (Omtale: Piratforlaget).
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i BT

Søppel / Tommy Sørbø

Tommy Sørbø (f. 1953): Søppel
I sin debut som romanforfatter åpner Tommy Sørbø døren til en verden befolket av latekskledde kunstnere, crazy kulturkonsulenter og PRkåte direktører. En verden der rett er galt og inn er ut – eller var det omvendt? (Omtale: Damm)
Sørbø har skrevet flere bøker om kunsthistorie.
Anmeldelse i Dagsavisen
Anmeldelse i Stavanger Aftenblad
Anmeldelse i BT





Du finst i bølgjene : dikt / Jon Olav Sørhaug

Jon Olav Sørhaug (f. 1981): Du finst i bølgjene
Debutsamlingen av Jon Olav Sørhaug heter "Du finst i bølgjene", men man kunne like gjerne sagt "Bølgjene finst i deg" for her er bølgene og bølgenes bevegelser naturlig tilstede. Les mer
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i Aftenposten

Tyra T. Tronstad (f. 1972):
Mandag morgen står de døde i kø

Tyra Teodora Tronstad vender på våre sedvanlige tanker, for eksempel de vi har om døden som noe trist og sorgtungt. For døden er også noe hverdagslig for enkelte, hun skriver om rekken av avdøde som møter en gravferdskonsulent en mandag morgen. Og i et dikt sier gravferdskonsulenten at han «savner sorgen. Den er så varm. / Ikke som denne kjøleromslukta / eller som iskald hud når den sprekker opp / på fremmede menneskers overarmer.»

Geir Stian Orsten Ulstein (f. 1982): Piggtrådroser
Fra baksideteksten: «Oslo 1942: Universitetet stenges og Torvald og hans medstudenter blir arrestert, og deretter sendt med fangeskipet Donau til Tyskland og konsentrasjonsleiren Buchenwald. Så bærer det til en liten landsby i det annekterte Frankrike der nazistene vil gjøre SS-soldater av dem...»
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i BT
Det er noen mennesker her : prosa / Oddmund FJ Vaagsholm

Oddmund F.J. Vaagsholm (f. 1980):
Det er noen mennesker her
Lekende kortprosatekster fra debutanten Oddmund Vaagsholm. Det veksles lett mellom ulike jeg; gjennom brev til kjendiser (Paris Hilton og Wenche Foss?!), drømmebeskrivelser og fine eksempler på forfatterens gode fantasi og fortelleevne. Les mer
Anmeldelse i Dagbladet
Anmeldelse i BT
Anmeldelse i Aftenposten


Kjære Voltaire : roman / Margit Walsø

Margit Walsø (f. 1968): Kjære Voltaire
Émilie du Châtelet, ei kvinne frå aristokratiet, møter Voltaire i operaen i Paris. Året er 1733, opplysningstida er ung, og Newtons lære vinn nye tilhengarar i Frankrike. Men eineveldets sensur truar og Voltaire må reise i eksil. Eit slott i Champagne blir Émilies og Voltaires intellektuelle salong, her deler dei alt. For Émilie blir dette til slutt det viktigaste: å omsetje Newtons Principia til fransk. Men kva er det som får henne til å satse alt – æra, vitskapen, kjærleiken og vennskapen med Voltaire – for ei intens forelsking i den unge, vakre poeten Saint-Lambert? "Kjære Voltaire" er romanen om ei eineståande kvinne, og om livet som ho fikk til å romme alt. (Omtale: Gyldendal Norsk Forlag).
Anmeldelse i Aftenposten
Anmeldelse BT
Anmeldelse i Dagsavisen
Anmeldeles i NRK

 

 

Tekstansvarlig: Birgit Westermann og Cathrine Strøm
Avd. Hovedutlånet, Galleri

Sist oppdatert 01.11.07

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR