SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • fantasy

[ Noen bøker | Noen linker | Søk i basen ]

 


Fantasylitteraturen bringer leseren inn i en spennende verden full av magi og fantastiske skikkelser. Eventyr, myter og legender er viktige inspirasjonskilder til fantasylitteraturen. Odysseen, Iliaden og den norrøne og keltiske mytologien er andre litterære forbilder. Handlingen utspiller seg i en fantasiverden. Denne verden eksisterer uavhengig av vår egen verden. I noen bøker veksler handlingen mellom vår verden og fantasiverdenen, mens i andre foregår hele handlingen i fantasiverdenen. Miljøet i denne verdenen har et middelalderaktig preg, med store slott, flotte riddere, trollmenn og drager.
Det sentrale temaet i de fleste fantasy-bøker er kampen mellom det gode og det onde. Hovedpersonen må redde universet ved å kjempe mot de onde maktene som truer med å ødelegge det. For å oppnå dette legger han ut på en reise. Under ferden må han løse diverse prøver, og han møter personer som enten ønsker å hjelpe han, eller prøver å hindre han i å nå målet. Ikke alle fantasyromaner følger denne handlingsformelen, men alle har det til felles at handlingen foregår i en fantasiverden, hvor eventyrlige og fantastiske ting kan skje.
Fantasylitteraturens moderne forbilde er J.R.R. Tolkien. Han gav ut trilogien "Ringenes herre" i 1954-1955. På slutten av sekstitallet oppnådde serien en enorme populariteten. Denne suksessen inspirerte andre forfattere til å skrive lignende bøker. Det var utgitt fantastisk litteratur før Tolkien, men det var først etter hans bøker kom ut at fantasy- sjangeren fikk sitt virkelige gjennombrudd. I dag er fantasy en av verdens mest leste litteratursjangere.
Fantasy har lenge vært en populær sjanger i USA og resten av Europa, men i Norge har den vært litt uglesett. Først nå har Tiden Forlag begynt å oversette noen av de største og mest populære forfatterne til norsk. På denne siden kan du finne anbefalinger av bøker innen fantasysjangeren og linker videre til fantasy-sider på internett.

Noen Bøker

Donaldson, Stephen
"Fyrst Nids varsel"
Tiden, 1997

Stephen Donaldson er en av de mer anerkjente fantasyforfatterne, og hans serie om Thomas Covenant den vantro er etter hvert blitt en klassiker innen sjangeren. I boken veksler Donaldson mellom en fantasiverden og vår moderne tid. I vår verden er Thomas spedalsk og utstøtt fra samfunnet. Men når han kommer til fantsiverdenen Land blir han frisk og sett på som den store helten som skal redde Land fra den onde fyrsten Nid. Thomas tør ikke å tro at Land virkelig eksisterer. Han tror den er et produkt av hans fantasi, og han er redd for at han holder på å bli gal. Thomas blir en svært motvillig helt, en klassisk anti-helt. Det er denne konflikten som gjør Donaldsons serie til en av de mest original og spennende fantasyserier som er kommet ut. "Fyrst Nids varsel" er den første av tre bøker i serien "Den Første Krønike om Thomas den vantro". Donaldson har også gitt ut tre bøker til om Thomas, under tittelen "Den Andre Krønike om Thomas den vantro".

 

McKillip, Patricia A.
"Winter rose"
 Ace Books, 1996

Patricia McKillip er reknet som et av de store talentene innen fantasylitteraturen. Hun har tidligere fått priser for sine bøker.
"Winter rose" handler om Rois Melior, en ung ensom jente som er full av lengsler og drømmer. Rois liker seg best når hun får vandre i fred ute i skogen. For henne er skogen levende, og en dag ser hun en ung mann komme ut av et tre. For andre er den unge mannen sønnen til en tidligere landsbybeboer som sies å ha drept sin egen far, men for Rois er han full av mystikk.
Rois blir svært fascinert han, og hun blir dratt inn i en verden hvor det blir vanskelig å skille drøm og virkelighet. Patricia Mckillip skriver poetisk og vart om Rois opplevelser. Men hun har også en humoristisk tone som gjør boken svært leseverdig. Ingen av Mckillips bøker er oversatt til norsk, og biblioteket har bare denne boken av henne.

 

Jordan, Robert
"Flukten fra Emondsmark"
Tiden, 1995

Robert Jordan er en mer tradisjonell fantasyforfatter enn Stephen Donaldson. Han holder seg stort sett til den tradisjonelle formelen for heroisk fantasylitteratur.
I "Flukten fra Emondsmark" møter vi fem venner, tre gutter og to jenter, som blir tvunget til å forlate hjemstedet for å dra ut på en reise. En av guttene er den som skal redde verden ved å kjempe mot Mørkets Mektige Herre, men alle fem spiller en viktig rolle i denne kampen. På reisen blir de fem satt på flere prøver, og de møter mange merkelige og skumle figurer som prøver å hindre dem i å nå deres mål. Robert Jordans serie er først og fremst meget spennende, men han klarer også å skape troverdige og interessante personer. Særlig jentene er beskrevet som sterke og selvstendige. "Flukten fra Emondsmark" er den første boken i serien om "Tidshjulet". På engelsk er det foreløpig kommet ti bøker i serien, sju av dem er oversatt til norsk.

Noen Linker

Avalon
Butikk som formidler fantasy, science-fiction, tegneserier, data- og rollespill
Science-fiction and Fantasy World
Nyheter, intervjuer, bokomtaler og noveller innenfor sjangeren
Locus Online
Nyheter og anmeldelser innenfor fantasy/science-fiction og horror
Tidsskriftet Tangent
Kvasirs samling av fantasylenker
Google fantasylenker
Nebula Awards

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR