SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 06.08.2009

Ingrid Storholmen: TsjernobylfortellingerIngrid Storholmen: Tsjernobylfortellinger «Lørdag 26. april 1986, kl. 01:23, gikk noe fryktelig galt med reaktor 4 på kjernekraftverket Tsjernobyl i Ukraina.» I kjølvannet av eksplosjonen ble områdene rundt reaktoren utsatt for enorme mengder radioaktivt nedfall, mye ble også spredt langt avgårde med vær og vind. 16 år etterpå, i 2002, foretok Ingrid Storholmen en lengre reise inn i de avstengte og kondemnerte sonene i Ukraina og Hviterussland og snakket med menneskene som var blitt boende der. Historiene deres danner grunnlaget for denne boka, og de minner oss på at vi aldri må glemme denne katastrofen og konsekvensene av den.

Simen Hagerup: Grufulle tomromSimen Hagerup: Grufulle tomrom En samling tekster som alle på ulike måter kretser omkring monsteret og det monstrøse, enten det er snakk om zombier, kritikere, Moby Dick eller de fantastiske og uforståelige leserbrevene til en viss Synnøve Edvinsen i Fredriksstad Blad. Monsteret er «(n)oe utenkelig, som likevel finnes

Sofi Oksanen: Stalins kyrSofi Oksanen: Stalins kyr Dette er en helt ualminnelig god debutroman! Boka veksler mellom historiene til Sofia, Katariina og Anna; tre generasjoner kvinner som hver på sin måte gir oss innblikk i Estlands nyere historie, fra tiden under Sovjetunionen, til eksilesteres opplevelse av underlegenhet og skam i Finland. Historien om Anna, som foregår i nåtidens Finland, er spesielt nærgående og sterk: Mens moren forsøker å få henne til å fornekte sin estiske bakgrunn, blir hun selv oppslukt av den vestlige perfeksjons- og skjønnhetsdyrkelse i en slik grad at hun utvikler en ekstrem spiseforstyrrelse. .

Anne Oterholm: Toget fra AjaccioAnne Oterholm: Toget fra Ajaccio «Noen ganger er Sindre litt barnslig, selv om han nettopp har fylt 36 og egentlig burde være ganske sikker på seg selv. Sannsynligvis er det stort sett når han er sammen med ungene sine at han opptrer umodent,» skriver Sindres tremenning Nora i åpningen av denne romanen. Likevel har Sindre tatt med seg sine to barn på en formålsløs reise i Sør-Frankrike uten å avklare det med barnas mor. Det burde han kanskje ikke ha gjort.

Carol Ann Duffy: Selected PoemsCarol Ann Duffy: Selected Poems Diktutvalg fra de fem første samlingene til Storbritannias nye Poet Laureate. Carol Ann Duffy er den første kvinnen til å inneha denne posisjonen siden ordningen ble opprettet for 341 år siden. Les hva BBC skriver om utnevnelsen her.

Siegfried Lenz: Ett minutts stillhetSiegfried Lenz: Ett minutts stillhet En bitteliten bok, en kjærlighetshistorie, «kanskje er det den vakreste [Lenz] har skrevet», skrev storavisa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Michael Ondaatje: 13 dikt om familienMichael Ondaatje: 13 dikt om familien «Cowboy-poesi» er en lite kjent retning innen poesien her til lands, men den er, ikke uventet, populær i deler av USA. Den er «beslektet med låtskrivertradisjonen country and western, stilen er oral, språket rett fram og tonen lett nostalgisk,» skriver gjendikter Espen Stueland i sitt fine forord til dette første, lille utvalget av Michael Ondaatjes poesi på norsk. Boka er en del av Flamme forlags nye gjendiktningsserie, der du også finner Gunnhild Øyehaugs gjendiktning av Sonja Åkesson, 11 dikt om einsemd, og Øystein Vidnes’ gjendiktning av Fernando Pessoa, 2 dikt om modernitet.

Annie Proulx: Fint akkurat som det erAnnie Proulx: Fint akkurat som det er. Historier fra Wyoming. Mens vi snakker om country: Her er en ny samling noveller fra Annie Proulx som alle tar utgangspunkt i den amerikanske delstaten Wyoming. Og her er et videointervju hvor forfatteren forteller litt om skriveprosessen sin og om hvorfor hun, som opprinnelig er fra østkysten, er så glad i slike steder med voldsom natur og dårlig vær.

Faïza Guène: Drømmer for gærningerFaïza Guène: Drømmer for gærninger Her er andreboka til den 24 år gamle franske forfatteren som har åpnet folks øyne for hvordan det er å vokse opp og leve i de fattige forstedene til Paris. Det er langt fra sentimentalt, men derimot knakende god fortalt i en usminka, direkte og humoristisk stil.

Magnus Grova Søilen: Til en nattevakt for SunnivaMagnus Grova Søilen: Til en nattevakt for Sunniva Det finnes flere myter omkring den hellige Sunniva som fikk i oppgave å holde sin vernende hånd over Bergen og Vestlandet. I debutanten Magnus Grova Søilens poetiske refleksjoner våkes det over Sunniva, og over byens arbeidere til alle tider, fra middelalderens skomakere, bøkkere, bakstekoner og møllere til dagens truckførere.

Hans Petter Blad: Det oseaniskeHans Petter Blad: Det oseaniske En ny roman av Hans Petter Blad, – en «skildring av den chilenske eksilpoeten Sergio Redondos biografiske skjebne i Oslo, fra midten av 70-tallet, ført i pennen av den norske forfatteren Lukas Hørslev.» Hva slags bøker Redondo har skrevet får vi ikke vite mye om, men ifølge forfatteren (altså Hans Petter Blad) kunne han ha vært opphavsmannen til diktsamlingen Biblioteket, som Blad selv ga ut i fjor … Hvem skriver hva, eller hvem skriver hvem, sa du?

Harald Øhrn: GravsangerenHarald Øhrn: Gravsangeren Debutromanen til Harald Øhrn, kjent fra bandet The Aller Værste: «Kolbein Kraft sliter. Med økonomien, alkoholen og ikke minst savnet av sønnen som forsvant til den andre kanten av landet etter skilsmissen. Men Kolbein har et talent som skal vise seg å være gull verdt. Han kan synge enhver begravelsesforsamling inn i himmelen. Så dukker den gamle vennen Sivert opp og foreslår at de to starter eget begravelsesbyrå. Ved hjelp av Kolbeins talent, en jevn dosering kokain og byens feteste likbil settes snart Himmel og jord i bevegelse.» (Forlagets omtale).

Frode Sander Øien: Speed til frokostFrode Sander Øien: Speed til frokost Forfatteren bak Fantastiske Pepsi Love fra 2001 og frontfigur i det nokså ferske bandet ’I love Wynona’, er ute med en ny roman, denne gangen om Nikolai som vokser opp i nokså trøblete familieforhold og som tidlig må klare seg alene. Han har talenter som gjør at han på et tidspunkt både sitter i en god jobb i reklamebransjen og har drømmedama ved sin side. Men lykken varer ikke evig …

Chuck Palahniuk: Pygmy En 13 år gammel utvekslingselev fra en eller annen ubestemmelig Nord-Korea-liknende totalitær stat kommer til USA for å bo hos en Simpsons-aktig amerikansk familie. De innvier ham i den amerikanske livsstilen, men han viser tilsynelatende mer interesse for terrorist- enn turist-aktiviteter.

Joyce Carol Oates: Rape: a love storyJoyce Carol Oates: Rape: a love story «After she’d made the decision, Christ knows what she was thinking, to cross through the Rocky Point Park instead of taking the longer way around, to home. (…) Thinking it would be nice to cross through the park, moonlight on the lagoon, no matter the lagoon is scummy and littered with beer cans, food wrappers, butts. Making that decision, a split second out of an entire life and the life is altered forever.»

Irvine Welsh: If you liked school, you'll love workIrvine Welsh: If you liked school, you'll love work Fem noveller som ifølge forlagets beskrivelse minner oss om at Welsh er «a brilliant storyteller, and – unarguably – one of the funniest and filthiest writers in Britain

Joseph Moncure March: The wild party: the lost classicJoseph Moncure March: The wild party: the lost classic. Første gang utgitt i 1928, gjenfunnet på 1990-tallet og illustrert av Art Spiegelman, opphavsmannen bak den smått geniale tegneserien Maus.

Ann Jäderlund: Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar Lang og forunderlig tittel på den nye diktsamlingen av Ann Jäderlund. Boka er inndelt i flere seksjoner, deriblant en lang suite (Calaissuiten), som tar utgangspunkt i den påbegynte og avbrutte henrettelsen av de seks fornemste innbyggerne i Calais i juni 1347.

Céline Curiol: BlindsporCéline Curiol: Blindspor Debutromanen til fransk-amerikanske Curiol handler om en ung kvinne som har som jobb å lese opp beskjeder over høytalerne på en av de største togstasjonene i Paris. Hun vikles inn i en kjærlighetshistorie med mange blindspor.

Sasa Stanisic: Hvordan soldaten reparerer grammofonenSasa Stanisic: Hvordan soldaten reparerer grammofonen Ikke ulikt hovedpersonen i denne romanen, måtte Stansisic selv flykte som 14-åring til Tyskland da krigen brøt ut i Bosnia. Heldigvis besitter han (både forfatteren og hovedpersonen!) en enorm fabuleringsevne som gjør at han kan fortelle seg ut av vanskelige situasjoner og dikte opp hva det måtte være. Men holder fortellingene og fiksjonen i møtet med virkeligheten også etter krigen?

Tommy Skoglund: Våkne som en del av naturenTommy Skoglund: Våkne som en del av naturen Diktdebutanten Tommy Skoglund fra Bergen skriver presise, sanselige og usentimentale dikt om besteforeldrenes død. «Sorg er to krafsende hender. Familierøtter som graver seg ned i jorden på leting etter forfedre

Gaute M. Sortland: JohanGaute M. Sortland: Johan Liten, men sterk debutroman om Johan som mister lillesøsteren sin i en ulykke. Hvordan er det å leve videre, særlig når man sitter igjen med skyldfølelse? «Hadde me køyrt rett til lands, ville det ikkje skjedd, tenker han og ser for seg andletet til mor si den dagen han sa det til henne. Ho hadde laga ein rar lyd og sagt at det ikkje var sant. At ingenting var hans feil. Det var eit uhell, og han måtte aldri seie sånt igjen

Kristin Berget: Der ganze WegKristin Berget: Der ganze Weg Bergets andre diktsamling er en slags (om-)dannelsesreise gjennom Europa. Tidlig i samlingen står det: «jeg vandrer ut av kjønnet mitt/ inn i landsbyen   demonterer/ byene   paris warszawa berlin». Anbefalt av Mathias Danbolt i temasaken om queer litteratur her på www.bergen.folkebibl.no/litteratur tidligere i år..

Astrid Nordang: Rana rexAstrid Nordang: Rana rex «Lydias farfar var med på å bygge jernbanen i Argentina. Fortellingen om den tiden har vært en viktig del av familiemytologien. Lydia oppdager en dag at en argentinsk forfatter har skrevet bok om den skruppelløse utbytteren farfaren var. Lydias oppfatning av familien får et skudd for baugen da historien brettes ut på denne måten. Hun reiser til Argentina for å komme til bunns i familiehistorien.» (Forlagets omtale).

Bård Torgersen: Maskinens uerstattelige delerBård Torgersen: Maskinens uerstattelige deler Samfunnskritisk brevroman fra lavmålets verden. Anmelderen Eirik Vassenden skrev i Klassekampen at leseren «bys eller påtvinges et blikk på (…) livet på nest nederste trinn av samfunnsstigen. Der alt er holdt på et minimum når det gjelder næring, aktivitet og handling. Det eneste disse folkene (hovedpersonen, kameraten Lasse, kjæresten Feita) har nok av, er møkk. I bokstavelig og i overført betydning: Lasse sitter pal foran tv-spillet. Hans og Feita produserer internettporno.»

Ord for ordOrd for ord En bok til inntekt for bibliotek i Simunye i Zululand. Bidrag fra 18 norske forfattere, deriblant Brit Bildøen, Gaute Heivoll, Ingvild H. Rishøi, Harald Rosenløw Eeg, Linde Hagerup og Tor Åge Bringsværd.

Kjersti Kollbotn: Eg er mamma. Eg skal vere godKjersti Kollbotn: Eg er mamma. Eg skal vere god. «Tove Vik er ei mamma det kokar i. Det er ein farleg miks for barna hennar. Nådelaust, usentimentalt og rystande om ei kvinne stengt inne i morsrolla, ei medrivande berg- og dalbane som går rett i hjartet på lesaren.» (Forlagets omtale.)

Klaus Høeck: Palimpsest – over et århundredeKlaus Høeck: Palimpsest – over et århundrede Høeck fikk den danske Kritikerprisen for denne massive diktsamlingen i fjor. Den er en «Kærlighedserklæring til livet og kunsten», skriver anmelderen i Sentura, ja, rett og slett et «Mesterværk!»

Srecko Kosovel: The Golden BoatSrecko Kosovel: The Golden Boat Kosovel, som bare rakk å bli 24 år før han døde i 1926, er ofte kalt den ’slovenske Rimbaud’. Han skrev over tusen dikt, men fikk bare publisert førti mens han levde.

F. Scott Fitzgerald: The Curious Case of Benjamin Button and Other Jazz Age StoriesF. Scott Fitzgerald: The Curious Case of Benjamin Button and Other Jazz Age Stories Jada, du kan gjerne se filmen, eller du kan lese Filippi deNunzios tegneserieversjon av historien om Benjamin Button, men hva med å gå til kilden, det vil si Fitzgeralds novelle som filmen og tegneserien er basert på? I denne boka får du dessuten nitten andre av hans noveller fra the Roaring Twenties.

Susan Howe: My Emily DickinsonSusan Howe: My Emily Dickinson En prisbelønnet lesning av et utvalg dikt av Emily Dickinson av den amerikanske poeten Susan Howe.

Kim Rosenfield: Good morning - midnightKim Rosenfield: Good morning - midnight Kim Rosenfield (som besøkte Norge i forbindelse med AudiaTOUR i fjor) har hentet tittelen på denne samlingen fra Emily Dickinson. Gjennom å sample og blande vitenskapelig språk med språket i reklamer og skjønnhetsblader viser hun hvordan disse språkene er med på å definere hva som er kvinnelig.

Ulf Karl Olov Nilsson: Kalender Ulf Karl Olov Nilsson, eller UKON som han kalles, står for årets kanskje merkeligste utgivelse med denne lille kalenderen der alle dagene er ordnet alfabetisk, ikke kronologisk, og med en aforisme for hver uke. Her her blogges det og her avisskrives det om boka.

Kristofer Flensmarck: Almanacka Kristofer Flensmarck: Almanacka Og mens vi er inne på temaet: En annen svensk poet, Kristofer Flensmarck har her skrevet en diktsamling basert på dagboksnedtegnelsene til sin døende farmor. «Det är verkligen länge sedan jag blev så starkt berörd av en diktsamling,» skrev en av de svenske anmelderne.

Bruno K. Öijer: Samlade dikter Bruno K. Öijer: Samlade dikter Svensk kultpoet i samling. Öijer er kanskje særlig kjent for sine opplesninger, og på hjemmesiden hans kan du se og høre ham på alskens multimediale måter.

Kasper Nørgaard Thomsen: IdiotequeKasper Nørgaard Thomsen: Idioteque Stilen til danske Nørgaard Thomsen minner en god del om vår egen Øyvind Ådland: Det er egensindig, overraskende, lattervekkende og springende – ja, originalt! Hovedpersonen og fortelleren i Idioteque har gått i stå («Kaputpoetisk») i København, så hans far, general Paulus, «tar ham ut av samfunnet» og sender ham til ’Kantonen’.

Ara Shirinyan: Your country is greatAra Shirinyan: Your country is great «Found poetry» er en type poesi der man bruker allerede eksisterende tekster fra nettet, aviser eller bøker, og setter det sammen igjen på nye måter. Denne boka er en samling av alle forekomster på internett som inneholder setningen «[land n] is great», for alle land fra Afghanistan til Gyana. Eksempelvis: «Albania is great! Not quite as third-world as parts of Africa, but exactly Michigan either if ykwim» eller «The need in Ghana is great, but our God is greater.»

Autobiography in red Anne Carson: Decreation og Autobiography in red og Vandveje. Endelig er bøker av den amerikanske poeten Anne Carson tilgjengelige for bergenske lånere! Her finner du Carson i alle sjangre, og på engelsk, svensk og dansk. Når blir hun oversatt til norsk, mon tro?

Harald Voetmann: Alt andet end properHarald Voetmann: Alt andet end proper «Stilistisk superbe ulækkerheder for eksempel tilsat filosofisk fif og fiksfakserier ... et helt ubændigt sprogligt talent ... når Voetmann er bedst er han chokerende god,» skrev avisen Informations anmelder om denne prosatekstsamlingen.

Ellen Einan: Noen venter på bud Ellen Einan er en enestående dikter i norsk sammenheng, og en godt bevart hemmelighet for mange på tross av at hun har gitt ut tolv diktbøker siden debuten i 1982. Hun skriver (og tegner) ved hjelp av automatskrift, det vil si at hun ikke styrer skriften, men lar skriften styre henne. Dette skaper underlige og poetiske tekster som påfallende ofte handler om hager: gåtefulle, svale, mørke og duftende hager.

Jon Ståle Ritland: VannmerkerJon Ståle Ritland: Vannmerker Ritland er øyelege ved sykehuset i Ålesund og poet; to sider av samme sak vil kanskje noen si: I begge tilfeller forsøker han å få oss til å se bedre.

Brenda Coultas: Ein sommars filmavisBrenda Coultas: Ein sommars filmavis Denne sommerlige mikroutgivelsen fra lille Slow Fire Press, i et miniopplag på 70 eksemplarer, inneholder et dikt i flere deler av amerikanske Brenda Coultas, oversatt av David Aasen. Hvem er Brenda Coultas? «Så mange kunne tenke seg å vere Brenda Coultas, tygge og skrelle tobakk som ei grashoppe.» … «Er det noko Brenda Coultas kan gjere for deg? Ho har lyst til å hjelpe deg. Ho les og skriv og stoppar for å tene deg.»

Iain Banks: The BridgeIain Banks: The Bridge «A man lies in coma after a near-fatal accident, His body broken, his memory vanished, he finds himself in the surreal world of the bridge - a world free of the usual constraints of time and space, a world where dream and fantasy, past and future, fuse. Who is this man? Where is he? Is he more dead than alive? Or has he never been so alive before?» (Forlagets omtale).

Elise Ingvarsson: Förslag Elise Ingvarsson: Förslag Ingvarsson fikk debutantpris og mye positiv omtale for sin første diktsamling, og jammen ramler det ikke inn med ros for denne også. Dagens Nyheter skrev: «Vad är detta om inte det oväntade mötet mellan Sonja Åkesson och John Ashbery vid OEI:s redaktionsbord. /.../ Vilket innebär att också denna försändelse, trots eller tack vare alla postala processer, förmår förmedla någonting djupt personligt.»

Sara Gordan: Uppställning med albatross Sara Gordan: Uppställning med albatross Korte prosatekster som befinner seg i grenselandet mellom drøm og hverdag, liv og død. Men om grunnen føles utrygg er det lille barnet et omdreiningspunkt i tekstene, og et fast punkt i tilværelsen.

Elfriede Jelinek: Women as lovers Paula og Brigitte er to unge kvinner som begge mistrives med det monotone arbeidet som syersker i en undertøysfabrikk et sted i Alpene, og som derfor håper på noe annet og bedre. Selv om de har det samme utgangspunktet, viser det seg at skjebnen fører dem helt i ulike retninger.

Sylvia Plath: The Colossus and other poems Sylvia Plaths første diktsamling, første gang publisert i 1960.

Kjartan Fløgstad: Grense JakobselvKjartan Fløgstad: Grense Jakobselv Himmel og hav så mye debatt denne boka har klart å pådra seg! Er det ikke det ene (naziregimets forgreninger inn i etterkrigstidens demokratier), så er det det andre (skal romaner ha kildehenvisninger?) Mye tyder på at boka er bedre enn debattene, så ikke la dem hindre deg!

Christian Valeur: Steffen tar sin del av ansvaretChristian Valeur: Steffen tar sin del av ansvaret Studentavisa Universitas omtalte boka i følgende ordelag: «Debutant Valeur fremstår som en ung Erlend Loe i all sin overspilte naivitet og underliggende melodramatikk. Doppler-referansen ekspliseres til og med i boken. Noen ganger tar likheten litt overhånd: ’Kveg er alfa og omega’». …«Valeur snakker til alle som har verdenssamvittighet, Facebook og dametrøbbel. Og dem er det faktisk en del av i dag

Nicolaj Stochholm: Aldrig mere Dette er den danske poeten Nicolaj Stochholms første utgivelse siden 2000, og den bekrefter hans romantiske innstilling til verden: «Hjertet er en sektion av Sydbank/ dundrende løbende i dag, i nat/ (…)».

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 06.08.09

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR