SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 22.01.2009
Inger Bråtveit: Siss og UnnInger Bråtveit: Siss og Unn. En roman om de to unge jentene Siss og Unn, om forholdet dem i mellom, og om mødrene deres og de fraværende fedrene, om det å finne frem til sin egen vei, og ikke være styrt av slekt og nedarvede ideer og væremåter. Om å løsrive seg, forelske seg, åpne seg, klare seg - eller ikke klare seg. Romanen er mørk og klar og drømmeaktig som et skogstjern. En strålende andrebok av Inger Bråtveit!
Johan Jönson: Efter arbetsschema Johan Jönson: Efter arbetsschema Kompromissløs helsearbeiderdiktning anno 2008: prisbelønt, kritikerrost og nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Hele 800 sider, men «den mest relevante, påtrengende nødvendige diktboka jeg noen gang har lest,» ifølge Terje Thorsen på Tronsmo bokhandel i Oslo. Du har mulighet for å høre Jönson når han kommer til Bergen og skal lese på tidsskriftet Prosopopeias 15-årsjubileum 6. februar. Les mer om Jönson i Audiatur-katalogen 2005.
Tone Hødnebø: NedtegnelserTone Hødnebø: Nedtegnelser. Etterlengtet ny diktsamling fra Hødnebø. Den roper ikke på oppmerksomhet, men gir du den litt tid, vil du få mye igjen. Den tenker godt, ser enda bedre og åpner opp for det motsetningsfylte og uventede. Dette er «Nedtegnelser / av det som ikke faller på plass / i siste sekund før døgnet snur (…)».
Hildegunn Dale: Fjell-ØygardenHildegunn Dale: Fjell-Øygarden Fjell-Øygarden er Hildegunn Dales seneste utgivelse, men Fjell-Øygarden er også en strekning, over en bro, en strekning Hildegunn Dale har gått, med penn og blikk og kamera, og ordene, bildene, fotografiene er blitt til en liten bok, en Miniatyr. Møt Hildegunn Dale og Tomas Espedal 4. februar på Hovedbiblioteket!
Olav R. Øyehaug: KodaneOlav R. Øyehaug: Kodane Aller første bokutgivelse fra popmusiker og filmkomponist Olav R. Øyehaug. Kanskje fjorårets beste bok i sjangerområdet kort og absurd fortellende prosa, med legendariske replikker som: «Eg skal berre sjå noko flyge ut av deg, så kan du gå».
Hilde Myklebust: SøkkHilde Myklebust: Søkk Fin andrebok fra Syltedalens datter, fylt med dikt der naturen kommer tett på og skaper avtrykk - søkk - i språket. I fjor høst inviterte vi Hilde Myklebust til å reflektere omkring sitt forhold til Olav H. Hauge her på nettbiblioteket. Svarene hun ga sier også mye om hennes eget arbeid og er på alle måter verdt å lese om igjen.
Hunter S. Thompson: ScrewjackHunter S. Thompson: Screwjack. Inneholder tre korte tekster av gonzo-forfatteren Thompson som døde i 2005: «Mescalito», «Death of a Poet» og «Screwjack», sistnevnte en liten kjærlighetshistorie ført i pennen av Thompsons alter ego Raoul Duke, kjent fra Fear and Loathing in Las Vega.
Mark Haddon: The Talking Horse and the Sad Girl and the Village Under the SeaMark Haddon: The Talking Horse and the Sad Girl and the Village Under the Sea
Diktbok av forfatteren bak kultboka The Curious Incident of the Dog in the Night.
Nick Harkaway: Gone-away worldNick Harkaway: Gone-away world. Debutromanen til britiske Nick Harkaway er en humoristisk og særegen fortelling om den «profesjonelle helten» Gonzo Lubitsch som sammen med jeg-fortelleren skal redde Gone-away World fra undergangen og apokalypsen.
Jian Ma: Noodle makerJian Ma: Noodle maker Uttrykket «rød humor» er blitt brukt til å beskrive denne romanen fra det moderne Kina, skrevet av forfatteren av Rødt støv (kom på norsk i 2002). To svært ulike venner, en forfatter av politisk propaganda og en profesjonell blodgiver, møtes hver uke for å spise middag og snakke om løst og fast. Forfatteren har fått i offisielt oppdrag å skrive en roman om en revolusjonshelt, men han vil mye heller skrive om underlige eksistensene han kjenner fra Beijings bybilde.
Linn Hansén: Ta i träLinn Hansén: Ta i trä Dette er debutboka til Linn Hansén som var deltaker på Audiatur-festivalen i Bergen i 2007. Om det er noe som heter «kommunal ironi», kan det kanskje være betegnende for disse prosadiktene. I Tidningen Kulturen skrev anmelderen at «Det är fullständigt rimligt att redan nu räkna boken till en av årets höjdpunkter i det lilla formatet - idealisk för den som tröttnat både på världsfrånvändhet och realism.»
Virginia Woolf: Jacobs romVirginia Woolf: Jacobs rom Woolfs tredje roman, fra 1922, og den som kanskje tydeligst markerer overgangen til den delen av forfatterskapet hun er blitt mest berømt for; med romanene To the Lighthouse og Mrs Dalloway som høydepunkter. Woolf søkte en fortelleteknikk som kunne gjengi karakterenes indre liv på en mest mulig realistisk måte, med alle de sprang mellom fortid, nåtid og inntrykk fra omverdenen det innebærer. Nok en fabelaktig Woolf-oversettelse av Merete Alfsen.
Daniil Kharms: Today I wrote nothingDaniil Kharms: Today I wrote nothing Fyldig utvalg i engelsk oversettelse av denne forunderlige russiske absurdisten som ingen forlater når de først har latt seg merke av ham.
Juliana Spahr: Alle med lunger kopla samanJuliana Spahr: Alle med lunger kopla saman Forfatterne Ingrid Storholmen og Gunnstein Bakke har gjendikta Juliana Spahrs sterke diktsamling fra 2005, og lar dermed heldige norske lesere få bli kjent med et vesentlig samtidig amerikansk forfatterskap som kanskje ikke har fått store overskrifter, men som er relativt mye lest, både her til lands og i hjemlandet. I denne boka blander Spahr egne refleksjoner med nyhetenes overskrifter, og minner oss om at vi alle er bundet sammen av lufta og støvpartiklene som finner veien ned i lungene våre.
Reidun Elise Foldøy: Ein stad å møtastReidun Elise Foldøy: Ein stad å møtast Etter først å ha vunnet Vinduets novellekonkurranse i 2007, debuterte osterøyværingen og bergenseren Foldøy i bokform med denne samlingen med noveller der den røde tråden er karakterenes tilknytning til stedet Inndalsvik på Vestlandet. Med en god porsjon underfundighet skildrer hun mennesker som enten befinner seg i fastlåste situasjoner, eller i situasjoner som er så åpne at de ikke får øye på utveiene.

Anders Bortne: Natt'a der oppe, natt'a der nede Anders Bortne: Natt'a der oppe, natt'a der nede «Norsk hverdag på syretrip,» kalte Klassekampens anmelder denne novellesamlingen. «Jeg ville la zombiene og den viktige litteraturen kollidere,» sa forfatteren selv.

Gaute Heivoll: Himmelarkivet En semidokumentarisk roman om Louis Severin Hogganvik som ble arrestert av nazistene januar 1945, og som tok sitt eget liv ni dager senere ved å svelge biter av madrassen han lå på. Gaute Heivoll har forsøkt å finne ut hva som skjedde de ni dagene i fangenskap, og avdekker samtidig sider ved livet også forut for arrestasjonen.
Nikolaj Frobenius: Jeg skal vise dere frykten Nikolaj Frobenius: Jeg skal vise dere frykten Frobenius har tatt utgangspunkt i spekulasjonene omkring navnet «Reynolds», som Edgar Allan Poe uttalte på sitt dødsleie, og skapt en kriminalfortelling helt i tradisjon med hovedkarakterens egne fortellinger. Og skulle Frobenius’ roman gi deg lyst til å søke «kilden» igjen, har biblioteket selvfølgelig 200-årsjubilanten både på norsk og engelsk.
Gøhril Gabrielsen: Svimlende muligheter, ingen frykt Gøhril Gabrielsen: Svimlende muligheter, ingen frykt En sterk kandidat til bokvalg i årets første måned, tittelen tatt i betraktning. Men også fordi kritikerne har vært særdeles positive til denne mørke boka om to søstre som bor i samme hus på et avsidesliggende sted; et nært og voldsomt forhold som trues av at det kommer en mann inn i bildet. «Det er masse villskap og dritt her, og det hensetter meg i en lett vibrerende, håpefull tilstand,» skrev Klassekampens anmelder.
Arild Stubhaug: Lemmata Arild Stubhaug: Lemmata Ordet «lemmata» er gresk, og betyr å ta noe for gitt. Hva vi tar for gitt og hvorfor er da også spørsmål som Stubhaug har lagt under sin poetiske lupe i denne boka, som for øvrig fikk Bergens-professoren Per Buvik til å utrope den til en av de beste norske bøkene i 2008. Så da er denne unnselige boka kanskje verdt å plukke med seg, eller tar du for gitt at den ikke er noe for deg?
Jack Kerouac: San Francisco BluesJack Kerouac: San Francisco Blues «San Francisco Blues er en merkverdig bok, et slags unntak i forfatterskapet, både i stil og tone. Derfor kan det også være et godt sted å begynne for den som ønsker å nærme seg Kerouac, enten for første gang eller på ny,» skriver John Erik Riley i forordet til denne lille boka, gjendiktet av Nils-Øivind Haagensen. Hva som gjør den merkverdig må du nesten finne ut selv; litt hjelp på veien får du imidlertid i Haagensens slentrende etterord.
Morten Øen: Ingenting, ingen, ingensteds, aldriMorten Øen: Ingenting, ingen, ingensteds, aldri En roman som blant annet går i strupen på tendenser til slapt håndverk innenfor samtidskunsten, der stillbilder av internettporno har bedre vilkår enn nitidig landskapsmaleri.
Paal-Helge Haugen: Kvartett: Gs bok, Dantes oske, Visum, Passasje Fire bøker i ett, eller rettere sagt fire enkeltstående bøker i en kvartett, der Paal-Helge Haugen i dialog med blant annet Bibelen og Dantes Divina Commedia ser nærmere på menneskets vilkår og væremåter.
Majken van Bruggen: Månefjellet Majken van Bruggen: Månefjellet I 1959 åpnet en atomreaktor i Månefjellet ved Halden. Historien i debutboka til Majken van Bruggen begynner samme sted, samme år, og handler om oppvekst, familie i oppløsning, ansvarsfraskrivelse, og overlevelsesevne, fortalt gjennom tre barndomsvenner som møtes i voksen alder.
Ingrid Z. Aanestad: Eg kjem med toget Ingrid Z. Aanestad: Eg kjem med toget Hovedpersonen i Ingrid Z. Aanestads andrebok er «Maria, 21 år, som studerer i ein stor by. Det vil seia, ho studerer vel ikkje særleg mykje. Ho tenker, teikner og drikk te, har ei dansarinne-venninne og ein gut som er ein slags kjærast. Ho går mykje rundt i gatene den seinvinteren romanen om henne utspeler seg, og ein dag ser ho ei jente som er heilt lik henne sjølv,» sier forfatteren selv i et fint intervju Stina Steingildra har gjort her.
Jonas Hassen Khemiri: Invasion!: pjäser, noveller, texterJonas Hassen Khemiri: Invasion!: pjäser, noveller, texter. En av Sveriges aller beste yngre forfattere har i denne boka samlet en god del av sine mindre tekster og dramastykker. Tittelstykket «Invasjon!» hadde norgespremiere på Teateret vårt i Molde i november 2008.
Malte Persson: Edelcrantz förbindelser Malte Persson: Edelcrantz förbindelser Den store Augustprisen glapp for Malte Persson, men det har ikke manglet på godord om denne historiske romanen, som kritikeren Carl-Michael Edenborg her kaller «en tokrolig och putslustig roman, uthamrad med ett gott humör och en leende glimt i det galna ögat.»
Washington Irving: The Legend of Sleepy Hollow, and Other Stories. Washington Irving levde fra 1783 til 1859 og var den første amerikanske forfatteren som kunne leve helt og holdent av sin skrivevirksomhet. Han skrev først og fremst fortellinger og essaystikk, og selv om Edgar Allan Poe mente at han var noe overvurdert, var han innflytelsesrik både i sin tid og senere.
Andrzej Tichy: FältAndrzej Tichy: Fält Nadir og Nadia er hovedkarakterene i svenske Tichys andrebok. Det er en mørk, mørk roman, men ikke uten håp: Expressens kritiker skriver at det er «en roman som tar eld och fortsätter att brinna.»
The Vintage Book of Contemporary American PoetryThe Vintage Book of Contemporary American Poetry En antologi med noen av de viktigste amerikanske poetene fra de siste femti årene, som Sylvia Plath, Anne Sexton, John Ashbery, Mark Strand, Michael Palmer.
Charles Bernstein: De svåra dikterna anfaller, eller högt spel i tropik-erna.Charles Bernstein: De svåra dikterna anfaller, eller högt spel i tropik-erna. Den såkalte LANGUAGE-poesiens «grand old man» i svensk tapning. Utvalget inneholder både dikt og essaystikk, og er obligatorisk lesning for alle som er opptatt av samtidspoesi: Her får du et innblikk i en av de viktigste litterære strømningene i nyere poesi, samtidig som du kan la deg fryde og forarge over Bernsteins skarpe og vittige penn.
Italo Calvino: Hvis en reisende en vinternatt Denne labyrintiske historien der du, leseren, er hovedpersonen er en gammel favoritt, men vi må få nevne den igjen da vi oppdaget at forlaget Aschehoug av alle ting har valgt å sitere «Handels og sjøfartstidendes» omtale av boka på omslaget. En komisk bonus til denne uforglemmelige klassikeren.
Tom Robbins: Even cowgirls get the Blues Sissy Hankshaw følger sine drømmer og haiker seg gjennom verden med sine eksepsjonelt store tommelfingre. Artisten k.d. Lang lagde soundtracket til filmen Gus van Sant regisserte i 1993, med Uma Thurman i hovedrollen som Sissy.
Raymond Carver: All of us. The Collected PoemsRaymond Carver: All of us. The Collected Poems Carvers dikt er som korte noveller å regne, de rommer mye på avgrensa plass.
Chuck Palahniuk: Stranger than fiction: True storiesChuck Palahniuk: Stranger than fiction: True stories. Gjennom intervjuer, essays og andre tekster kan du bli nærmere kjent med forfatteren av bl.a. Fight Club. Det kan du også ved å lese intervjuet med ham i Amerikanske tilstander eller følge med på hans offisielle nettside (som forøvrig relanseres 1. februar.)
Jonathan Lethem: As she climbed across the TableJonathan Lethem: As she climbed across the Table Partikkelfysikeren Alice Coomb forlater kjæresten til fordel for «ingenting» i denne romanen.
Mansur Rajih: Min brors smerteMansur Rajih: Min brors smerte Stavanger-poeten og fribyforfatteren Mansur Rajih satt fengslet i Jemen i femten år, og i denne diktsamlingen skriver han om smertene, torturen, men også om lengselen etter skjønnhet og kjærlighet, og gleden over å finne det.
Natsuo Kirino: Real worldNatsuo Kirino: Real world En feministisk thriller om fire unge venninner i en forstad til Tokyo som oppdager at en nabo blir brutalt myrdet, og dermed setter i gang sin egen etterforsking.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 22.01.09

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR