SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 23.10.2007
Henri Michaux: En viss Plume Svensk oversettelse av Jonas Rydin på lille Sanatorium Förlag. Illustrert av den tyske kunstneren og illustratøren Atak (eg. Georg Barber)
Bli kjent med den godeste herr Plume, som kanskje er Henri Michaux' alter ego eller kanskje ikke. Plume er i konflikt med verden – slik opplever han det i hvert fall, men han klarer sjelden å gjøre noe med det. Han er en skrue, en mann som i det ene øyeblikket er tiltaksløs og i det neste full av innfall. Det er absurd og morsomt og anbefales på det sterkeste!
Maja Lundgren: Myggor och tigrar Denne romanen som både kan leses dokumentarisk og som fiksjon har skapt et rabalder i Sverige fordi den sammenlikner svensk kulturelite og mediafolk med den verste mafiaen. Det er en knallhard kritikk av kvinnefiendtlighet og kameraderi i kulturlivet. Avisa Dagens nyheter oppsummerer noen av anmeldelsene og reaksjonene på boka her.
Kathy Acker: Empire of the Senseless, roman 1988. Handlingen er lagt til Paris i nær fremtid. Abhor og Tihivai, som er terrorister og elskere, bytter på å fortelle. Det er science fiction, og det er vakkert, brutalt og helt særegent ackersk. Du kan lese kritiker Susanne Christensens tekst om Kopikatten Kathy her.
Sherill Tippins: February House, 2005. På begynnelsen av 1940-tallet flyttet forfattere og kunstnere som W.H. Auden, Paul og Jane Bowles, Benjamin Britten og Carson McCullers inn i et hus i Brooklyn og skapte et legendarisk kunstnerkollektiv som både avfødte stor kunst og kaotiske tilstander for de involverte.
The savage detectives / Roberto BolañoRoberto Bolaño: The Savage Detective. Den chilenske forfatteren Roberto Bolaño døde i 2003 og hadde da virket som forfatter siden tidlig nittitall, men det er først i de to siste årene at folk her på haugen virkelig har begynt å få øynene opp for hans makeløse forfatterskap. The Savage Detective fra 1998 regnes som hans hovedverk, og det sammenliknes ofte med Julio Cortázars Paradis (Rayuela) og José Lezama Limas Paradiso. Boka har fått kritikerne til å bli riktig så poetiske i sin omtale av den. Hør bare hva anmelderen i New York Times Book Review skrev: «Reading Bolaño is like hearing the secret story, being shown the fabric of the particular, watching the tracks of art and life merge at the horizon and linger there like a dream from which we wake inspired to look more attentively at the world.»
En annen av hans bøker kom på norsk i år, Chilensk nokturne, og snart får biblioteket inn et utvalg av hans noveller på engelsk: Last evenings on earth. Pedro Carmona-Alvarez har skrevet et fint essay om Bolaño i boka Hjemmelekser.
Viktor Johansson: Kapslar, dikt 2007. Dette er debutboka til Viktor Johansson, som også er redaktør for nettidsskriftet – eller «poesizinet» - Ett lysande namn. Diktene er satt sammen av setninger og ord og inntrykk som dynges på hverandre, og som, når de innkapsles i denne lille boka med det vakre omslaget, blir et bittelite tidsvitne for fremtiden.
J. D. Salinger: Franny and Zooey, roman 1962. I dette intervjuet med Nils-Øivind Haagensen sier han bl.a.: «I den strålende romanen Franny og Zooey skriver J.D. Salinger at forskjellen mellom en god og en dårlig poet er at en god etterlater noe vakkert i deg, etter at du har forlatt sidene, mens en dårlig etterlater ingenting, selv om han eller hun kanskje har klart å komme seg på innsiden av hodet ditt ved diverse triks og grep.»
Maja Lucas: Jegfortællinger, 2007. Nitten «skarpskårne og tragikomiske prosatekster», som innledes av det finfine mottoet «Jeg er blevet sej i spyttet og løs i røven, det går nedadbakke.»
Beate Grimsrud: Har någon sett mig någon annanstans? - skärvor ur en ganska lång natt, roman 2007. Beate Grimsrud er født i Norge, men bor i Sverige og har likesågodt skrevet en norsk og en svensk versjon av sin siste roman. På norsk heter den Søvnens lekkasje. Men er den like absurd og god på svensk som på norsk?
Finn Iunker: Det skjendige drapet i Skippergata, et skuespill. Du har kanskje hørt om den langvarige rettsaken mot Fredrik Fasting Torgersen, dømt uten tilstrekkelig bevis for drapet på den 16 år gamle Rigmor Johnsen i Oslo i 1957? Men en person er stadig blitt glemt i denne tragedien, nemlig den unge jenta som ble drept. I dette stykket forsøker Finn Iunker å sirkle inn hennes historie. I et lengre etterord spør han seg også om dette er politisk litteratur, og i det hele tatt hva slags litteratur vi kan kalle politisk.
The Paris review interviews I. Er du interessert i år høre hva forfattere som Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges og Dorothy Parker tenkte om det å skrive og om hvordan de selv oppdaget litteraturen? Denne samlingen intervjuer som opprinnelig har stått på trykk i det velrenommerte tidsskriftet The Paris Review gjør gode dykk inn i gode forfatterskap. I tillegg til de tre nevnte finner du også intervjuer med Saul Bellow, Elisabeth Bishop, James M. Cain, Truman Capote, Joan Didion, T.S. Eliot, Jack Gilbert, Robert Gottlieb, Richard Price, Robert Stone, Kurt Vonnegut, Rebecca West og Billy Wilder.
Kristian Lundberg: Pitbullterrier, en dikt 2004. Som så mange andre kritikere var Magnus Ringgren i Aftonbladet begeistret over Lundbergs bok. I anmeldelsen skrev han at «...det fräser av vrede kring raderna ... Hans poesi är bland det vackraste som skrivs på svenska just nu. Av sitt begränsade material gör han en mäktig glänsande ström av ord.»
Malte Persson: Dikter, 2007. «Så ge mig fönsterplats / i detta gökur!” utroper dikt-jeget i Perssons andre diktsamling. Det er en god plassering, for fra gjøkuret kommer gode enkeltstående dikt på rekke og rad, og de er tydeligvis skrevet over en lengre periode og ikke med tanke på å skape en strengt oppbygd helhet.
Rolf Sagen: Kraftverk, roman 2007. Vi får være med fortelleren Rolf Sagen tilbake til 50-tallets Sykkylven, da jazzen gjorde sitt inntog i bygda og den unge Rolf kanskje bestemmer seg for å bli forfatter.
Jóanes Nielsen: Frå alle kantar ber vinden med seg ord og plantar og teikn, dikt 2007. Er du nysgjerrig på Færøyene kan du enten ta turen med Smyril Line fra Bergen, eller du kan lese noen sider av Jóanes Nielsens diktsamling, her gjendiktet av Lars Moa.
Jon Fosse: Andvake, forteljing 2007. Alida og Asle søker husly i Bergen, men mer som senmiddelalderens svar på Bonnie og Clyde enn Bibelens Josef og Maria, som en anmelder i Aftenposten pekte på.
En halv gul sol / Chimamanda Ngozi AdichieChimamanda Ngozi Adichie: En halv gul sol, roman 2007. Adichie (f. 1977) fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med denne andre romanen sin, som er en episk beretning om krig, kjærlighet, svik og forsoning, som det heter i forlagsomtalen. Handlingen er lagt til Nigeria under Biafra-krigen. «Vakkert skrevet og fylt til randen av liv. En halv gul sol er en enestående roman» mener forfatteren og kritikeren Joyce Carol Oates.
Marisha Pessl: Special Topics in Calamity Physics / Utvalgte emner i katastrofefysikk, roman 2006. Debutroman fra 30 år gamle Pessl, som har fått kritikerne til å juble! Omfangsrik, men vanskelig å legge fra seg. Den er oversatt av Vibeke Saugestad. Vi jubler for den også!
David Foster Wallace: Glemsel, noveller 2007. Oversatt av Preben Jordal. «EN visjonær, en fagmann, en komiker … Han er så moderne at han befinner seg i en annen tidsalder enn oss andre. Pokker ta ham.» skriver Zadie Smith om Foster Wallace.
Thomas Pynchon: Against the Day, roman 2006
Operation hvid / Thomas Hvid KromannThomas Hvid Kromann: Operation Hvid, roman 2002. Forlaget skriver om Operation Hvid at den er «et litterært raritetskabinet. Blandt de udstillede genstande finder man fiktioner og biografier, strategier og mundheld, udskrift og afskrift, en kalender og en selskabsleg. Operation Hvid rummer i alt 31 tekster, bl.a. historien om flygtighedsmuseet, der udstiller lyn, blodpropper og æblers fald fra stammen, og beretningen om det orkester af dværge, der ifølge hellige asiatiske skrifter akkompagnerer den døendes sidste åndedrag.»
Restaktivitet / Johan JönsonJohan Jönsson: Restaktivitet, dikt 2007. Jönsson lar sin poesimaskin fortsette å renne over. Magnus Ringgren i Aftonbladet skriver om hoveddelen i boka, «en väldig svit prosafragment i 1 031 numrerade delar som är bland det starkaste och mest motbjudande jag läst detta sekel.»
Sigbjørn Skåden: Skomakernes konge, dikt 2004/2007. Endelig foreligger diktsamlingen som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2007. Opprinnelig skrevet på nord-samisk, her oversatt av forfatteren selv.
Lucy Eyre: Sokrates’ veddemål, roman 2007. Oversatt av Henning Hagerup. Dette er debutboka til Lucy Eyre, men den har allerede blitt oversatt til en rekke språk og fått en god del omtale. Det kan kanskje hende skyldes at bøker som Alice i Eventyrland, Sofies verden og Narnia-bøkene ofte nevnes når den skal omtales. Sokrates sender Lila ut for å bevise at filosofi kan gjøre livet bedre, bare slik kan han vinne veddemålet han har inngått med Wittgenstein. Det blir alt annet enn en kjedelig sommer for Ben Warner som blir Lilas bytte for oppdraget.
Gert Nygårdshaug: Dverghesten, roman, 1984.
Martin Jonols: Okrossbar, roman 2007. Svensk punkroman fra 70/80-tallets Stockholm av en forfatter som nok har lest August Strindbergs Röda rummet (1879) godt og grundig. Les et intervju med forfatteren her.
Izzet Celasin: Svart himmel, svart hav, roman 2007. En av vinnerne av Gyldendals konkurranse om beste politiske roman.
Henrik H. Langeland: Francis Meyers lidenskap, roman 2007.
Jan Christopher Næss: Det begynner med sex og ender med døden, roman 2007. Næss er barnebokforfatter, teaterinstruktør og har skrevet tre romaner før årets utgivelse. Romanen forteller om forelskelsen, forholdet og sviket mellom Agnes og Odd, og den er mindre streng og deterministisk enn tittelen tyder på; anmelderne bruker i stedet ord som «letthet» og «humoristisk» når de har beskrevet boka.
Erik Bakken Olafsen: Turisten, roman 2007. Om såkalt krigsturisme, et fenomen som antakelig kun kan oppstå i en blasert verden som flyter over av forlystelser og materielle goder. Heldigvis er det ennå et ikke altfor utbredt fenomen. Stian Bromark i Dagbladet ber oss i denne anmeldelsen om å ta sjansen på å lese denne boka, selv om den er rå, voldelig og vond.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 26.10.07

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR