SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 12.09.2007
Veke 53 / Agnes RavatnAgnes Ravatn: Veke 53, roman 2007.
Purunge Agnes Ravatn er slett ikke som andre debutanter: I stedet for å skrive om barndom og skrivevegring, debuterer hun med en roman om lektoren Georg Ulveset, en mann som ikke helt får det til. Agnes har gått på Skrivekunstakademiet, lager den frekke fanzinen Ikke til hjemlån, har en unevnelig tilknytning til følgende blogg: http://blodklubb.blogspot.com/ og hun vet mer enn du aner om Nils Kjærs kone Margrete. Med andre ord: de beste forutsetninger for et godt forfatterskap. Det er vel bare å si: Løp og les! Nei forresten, det blir vanskelig. Heller: løp og lån, og sett deg så ned i en behagelig posisjon. Du kommer nemlig til å sitte der til du er ferdig med boka
Miranda July: No one belongs here more than you, noveller 2007. Så du den rare, fine filmen Me and you and everyone we know som kom i 2004? Nå har regissøren og hovedrolleinnehaveren derfra begått en knall gul novellesamling som er veldig Miranda July-aktig: litt absurd, litt naiv, litt creepy og veldig morsom. Og når både Dave Eggers, George Saunders og Amy Hempel anbefaler denne boka, lover det veldig godt.
Henriette E. Møller: Jelne, roman 2007. Dansk debutroman som har fått svært god kritikk både for språk og innhold. Den handler om en jente i slutten av 20-årene som etter bruddet med kjæresten nok en gang føler seg alene i verden. Hun begynner å lete etter sine røtter, etter å føle samhørighet med noen, ja, eller kanskje rett og slett etter sin identitet? Henriette Møller er 30 år og har en hjemmeside (med blogg) der du blant annet kan lese at hun
«har været medredaktør af tidsskriftet Apparatur, jeg har været servicemedarbejder i Politikens abonnementservice, jeg har boet i et hus i Risskov, jeg har været bartender på Café Gavlen i fire år (fire år), jeg har vasket trapper på Århusvej i Randers, jeg har været til koncert med Tori Amos en varm sommersøndag, jeg har været til banko med min mor, jeg har arbejdet på Hotel Rubens i London, jeg har en svaghed for norske forfattere, jeg har arbejdet i SuperTips i Vestergade i Randers, jeg har danset på Dakota (…)»
«Jelne er en god roman, en rigtig god roman; velfortalt, medrivende og troværdig.» synes bibliotekar Pernille Lisborg på litteratursiden.dk
Tekstar III. Skrivekunstakademiet i Hordalands elev-antologi 2006. Det er alltid spennende å få prøvesmake noen av morgendagens forfattere! Bidragsytere i denne utgaven er Kristin Marie Berstad, Berit Engebretsen, Silje Aa. Fagerlund, Hanne Jacobsen, Jørgen Krog, Eivind Raustøl, Ida-Sofie Solberg Stryken, Jan Svåsand, Beate Ravn Øhlckers og Ingrid Øksnes.
Teeth under the sun / Ignacio de Loyola BrandaoIgnacio de Loyola Brandao: Teeth under the sun, roman.
Det er ikke hver dag vi blir introdusert for brasiliansk litteratur, så nysgjerrigheten er stor når vi leser at dette er «A modern-day Don Quixote in an exile in his own home town». En ukjent klassiker fra Rio de Janeiro, 1976!
Hitomi Kanehara: Slanger, piercing, roman. Prisbelønt og bestselgende japansk roman om vanskelig ungdomstid; «om søken etter og flukt fra følelser – og en tilværelse der smerten er det eneste sikre holdepunktet». Oversatt av Magne Tørring.
Kennet Klemets: Lux Interior, dikt 2007. Ti år etter at den svenske poeten og oversetteren Kennet Klemets debuterte kommer han her med sin fjerde samling. Boka er sennepsgul, men tittelen lover mer lys på innsiden. På utsiden handler disse diktene blant annet om følelsen av å være fanget i massemediespråket.
Christopher Moore: Engelen fra helvete, roman 2007. Oversatt fra engelsk av Lars Lenth. Sju år gamle Joshua Barker har sett julenissen bli slått i hjel med en spade og får hjelp av erkeengelen Raziel til å redde julefeiring. Denne romanen som er full av galskap og humor fikk Quill Award 2005 for beste bok i kategorien sf/fantasy/horror.
Trond Arntzen: Du er ikke den eneste, noveller 2007. Arntzen er født i 1974 og debuterer med denne samlingen med korte noveller om ensomme fredagskvelder, håpløs sjekking og slike småtrasige ting de fleste har vært borti.
Charles Bukowski: The People look like Flowers at last: new poems. Posthum utgivelse av noen av hans senere dikt.
John Fante: Spør støvet, roman. Endelig på norsk! Spør støvet fra 1939 er et ubestridt mesterverk og en bok som har alt man kan håpe på i en roman: kjærlighet, humor, kunstnerromantikk, sosial bevissthet, glimrende språk og en oppblåst, umoden, halvrasistisk, usikker jypling som hovedperson. Den 20 år gamle italiensk-amerikaneren Arturo Bandini bor på et usselt hotellrom i Los Angeles og prøver å slå gjennom som forfatter. Han forelsker seg i en meksikansk servitrise og innleder etterhvert et komplisert forhold til henne. Tittelen er et sitat fra Hamsuns Pan. Forord av Charles Bukowski. Oversatt av Børge Lund.
Cornelius Jakhelln: Gudenes fall, roman 2007. Denne boka ble tidligere i år kåret til beste norske samtidsroman for 2007, noe som umiddelbart virker litt underlig siden den handler om de norrøne gudene. Men dette er nettopp en fantastisk roman, i flere betydninger av ordet. Du vil raskt oppdage at den ikke bare forholder seg fritt til de norrøne mytene, men også til alle rettskrivingsnormer for det norske språket. Her er det ulike dialekter og naturlig tale som får bestemme over skriften, og etter noen sider med lett forvirring, er det ikke vanskelig å følge gudenes viltre framferd.
Jackson Mac Low: The Virginia Woolf Poems Det er blitt sagt om Jackson Mac Low at han har gjort noe av det samme i litteraturen som John Cage gjorde i musikken. Cage sa selv om denne boka at «This is the experience of silence.»
Daniel Möllberg: Pappadager i Råttans år, roman 2007. Handler om Alexander som er alenepappa til to små gutter annenhver uke. Boka har fått kritikerne til å tenke i retning av Nick Hornby i måten den skildrer den unge mannens noe miserable liv med en god dose underfundig humor.
Kupa / Marie NorinMarie Norin: Kupa, roman 2007.
Marie Norin som har ligget høyt oppe på utlånslistene på Bergen Off. Bibliotek med sine tidligere diktutgivelser Världsrekord utanför Madrid og Mellan handen och munnen, halsen är en bro, mellan skallen och bröstbenet, debuterer her med en kort roman på 95 sider. Kritikeren Henrik Petersen i Helsingborg Dagblad er begeistret og skriver «... en på allvar fascinerande roman. Jag får känslan att jag i framtiden kommer att läsa allt av denna författare.»
Chuck Palahniuk: Rant - an oral biography of Buster Casey, 2007.
Walt Whitman: Gresstrå 2, oversatt av Kurt Narvesen. Del to av en fenomenal gjendiktning av en monumental diktsamling!
B. Andreas Bull-Hansen: Evercity, roman 2007. Siste del i Bull-Hansens science fiction-trilogi om Evv Lushon. Dette er en rå og dyster framtidsfabel om et Europa lagt i ruiner av atomkrig, men kan vi ane et ørlite håp?
Ellisiv Lindkvist: Alt jeg skriver er sant, kortprosa 2007. Ellisiv Lindkvist er skribent og kulturredaktør i magasinet Fett, og hun debuterer her med bok som vil utfordre oss på hva en jente kan skrive om og ikke.
Robert Reed Flatjord: Edward Nansen, roman 2007. Robert Reed Flatjord er en ung, talentfull spire som for tiden bor i Bergen. I Bokmagasinet på NRK fikk vi tidligere i høst følge Robert Reed Flatjord fra han la manuset til denne boka i postkassa hjemme i Sandane, til den ble antatt og bearbeidet sammen med redaktøren i Damm, og til slutt når den ble utgitt og fikk sine første anmeldelser. Og de ga den karakteristikkene «burlesk», «sprudlende» og «preget av stor fortelleglede».
Roger Pihl: Rolex - en passe lang roman, 2007. «Rolex er den intelligente, morsomme og spennende fortellingen om Frederik Viksjø, en gründer som nærmest ved en spøk kom til å starte et firma. Forretningsideen var imidlertid så genial at det ikke fantes noen vei utenom. De av oss i forlaget som har lest manuskriptet, spør oss selv hvorfor ingen har tenkt på dette før. Vi har naturligvi allerede søkt jobb i rolex, selv om firmaet bare finnes i denne boken. Foreløpig ..." Miljøskildringer fra det hippe næringsliv, morer Terje Stemland.
Thierry Jonquet: Tarantula. Engelsk oversettelse av den franske suksessromanen Mygale som skal filmatiseres av Pedro Almodóvar. En kriminalroman av det helt særegne slaget.
Charles Bukowski: The Post Office, roman 1971. Henry Chinaski i The Post Office er kanskje kongen blant anti-helter, med sin passe miserable tilværelse som postmann og pub-gjenger.
Dorothy Allison: Bastard out of Carolina, 1992, ny utgave. Debutbok om trash-kultur i South Carolina i USA som ble bestselger da den kom.
Johannes Sjögren: Krig i hela Sverige, noveller 2007 Gjennom tretten noveller følger vi en gutt fra barnehagealder til puberteten, et mylder av hendelser skildret med like store deler humor og alvor. Johannes Sjögren er født i 1974 og dette er hans andre utgivelse. Han fikk mye oppmerksomhet for sin debut Backabo, som kom i 2002.
Vetle Lid Larsen: Norske helter, roman 2007.
Elisabeth Kirknes: Tilnærmet lik midlertidig, roman 2007. Debutboka til 20 år gamle Elisabeth Kirknes handler om turbulent ungdomstid med alt det innebærer av vonde følelser som grenser til selvmordstanker på den ene siden og forelskelse og utforsking av seksualitet på den annen.
Mohamed Choukri: Tørt brød, selvbiografisk roman 1935-1956. Oversatt fra arabisk av Jan Juchelka. «Knyttneveprosa gitt oss av en litterær gatekjempe. Det er skildring som setter kloremerker. Choukri skriver om seg selv og det trøstesløse livet sitt som søppelspisende guttunge i Marokko», skriver Ari Behn i innledningen
Vilde Heggem: Akkurat her er det det verker, dikt 2007. «Jippi. En sterk debut!» skrev Aftenpostens anmelder om Vilde Heggems diktsamling. Og «Jippi!» kan man også si om bokas ytre: de fine tegningene til Stine Røed har noe av den samme blandingen mellom skjøre tilnærminger til menneskekroppen og formeksperimentering, som man finner i diktene.
Steffen R. M. Sørum: Legg cricket på is, roman 2007. En kort, lett og morsom illustrert roman om en ung mann som er kommet til Norge fra et land langt borte, og som i stedet for å la mismotet tynge, heller begynner å tenke at drømmer er til for å realiseres. Om hvordan en kollisjon med isen en vinterdag, kan gjøre en kulturkollisjon til noe positivt.
Ferskvare, Achehougs forfatterskole 2004-2006. Inneholder tolv bidrag fra elever på Aschehougs forfatterskole, hvorav flere allerede har debutert i bokform, og flere nok blir å se i bokhyllene om ikke lenge: Bjarte Samuelsen, Jenny Hval, Gabriel M. Vosgraff Moro, Gøhril Gabrielsen, Sara Li Stensrud, m.fl.
Anna Bengtsson (red.): Källarhändelser. Forum - nutidsplats för kultur. Nok en svær utgivelse fra Ersatz forlag (de som ga ut Swinging with neighbours), denne gangen en samling av tekster og bidrag som har vært presentert som temaforestillinger på Forum i Stockholm siden 1989. Noen av temaene som har vært behandlet av et stort antall forfattere, billedkunstnere, oversettere, musikere, filosofer, dansere og skuespillere er «Ute - inne», «Strindberg», «Nietzsche», «Nabokov», «Nelly Sachs», «Proust i film och konst», «Freud» og «Eros natt» - og mange, mange flere spennende temaer. Noe slikt burde vi hatt i Bergen!
Niels Lyngsøe: 39 digte til det brændende bibliotek, dikt 2007. Anmeldt i Klassekampen under den mildt påfallende tittelen «Flammende fittedikt». Hele anmeldelsen kan leses her. Forfatteren har for øvrig en fin hjemmeside: www.nielslyngsoe.dk
Ultraljuden, städerna, lydinnspilling (1 CD). Inneholder opplesninger ved, samplinger og miksinger av stemmene til Tone Hødnebø, Susan Howe, Niclas Nilsson, Beate Grimsrud, Marie Silkeberg, Aleksandr Skidan og Mette Moestrup.
Erica Wagner: Ariel's gift. Ted Hughes, Sylvia Plath and the story of Birthday Letters. (2000) Erica Wagner skriver her historien til Ted Hughes’ diktsamling Birthday letters.
Freddy O. Fjellheim: Bjarte Engers livegenskap, roman 2007. Noen av spørsmålene som utforskes i denne romanen er «Hva innebærer det å drepe et menneske mentalt? Er det en sammenheng mellom økologisk krise og moral? Blir rike mennesker dumme av rikdom? Hva er våkenhet? Er menns fysisk vold unatur, mens kvinners psykisk vold er kulturelt akseptabelt? Har middelklassen overtatt overklassens kommunikasjonsformer? Kan ensomhet gi styrke?»
Kjartan Fløgstad: Pyramiden, portrett av ein forlaten utopi, 2007. Sammen med fotograf Siri Hermansen har Fløgstad her gjort et miniportrett av en forlatt russisk gruveby på Svalbard, som fortsatt er fylt med historier og spor etter menneskene som bodde der.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 21.09.07

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR