SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LOKALHISTORIE / SLEKTSGRANSKNING

 

"Skillingsbollens dag" 7. juni

 

 

Skillingsbollen er kanskje den mest bergenske av alle bergenske bakverk. Det var hanseatene som brakte skillingsbollene til Bergen. Kanel er et krydder som kommer fra Østen, og det regnes som sannsynlig at ideen med å kombinere kanel, sukker og hvetedeig stammer fra kontinentet

Den opprinnelige skillingsbollen inneholdt også rosiner. Da krigen kom, ble det vanskelig å skaffe ingredienser til boller, og rosiner var helt umulig å få tak i. Siden har skillingsbollene blitt laget uten rosiner. Navnet kommer fra den gamle skikken å gi brød- og kakesorter navn etter prisen.En skillingsbolle kostet opprinnelig en skilling stykket.

Hvordan bollene skal spises? Det kan diskuteres – noen spiser dem hele, mens andre liker dem best oppskåret med smør og brunost på.

Oppskrift på bergenske skillingsboller:

1 kg siktet hvetemel
80 g smør
½-1 dl. sukker
3 dl. melk
50 gr. gjær
1 knivsodd kardemomme

Smelt smør og ha i melk. Varm det opp til ca 37 grader og rør inn gjæren. Tilsett mel, sukker og kardemomme. Elt deigen godt og sett den til heving på et lunt sted. La den heve til det dobbelte, og slå den ut på en plate. Kjevl deigen ut til et rektangel og gni den inn med kanel og sukker. Rull sammen deigen og kutt skiver på ca 2 cm. Legg dem på et smurt stekebrett og hev dem. Stek dem på 200 grader i 10-12 minutter, til de er gylne. Strø sukker på når de kommer ut av ovnen.

(Kilde: Midttun, Sjur: Gode, gamle Bergensretter. – Bergen 2005).


Andre skillingsbolleoppskrifter

Skillingsbollevalsen


Tekstansvarlig: Lise Haaland

 

 


 

 

 

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LOKALHISTORISK
AVDELING