"Skillingsbollens
dag" 7. juni
Skillingsbollen er kanskje den mest bergenske av alle bergenske
bakverk. Det var hanseatene som brakte skillingsbollene til Bergen.
Kanel er et krydder som kommer fra Østen, og det regnes som
sannsynlig at ideen med å kombinere kanel, sukker og hvetedeig
stammer fra kontinentet
Den opprinnelige skillingsbollen inneholdt også rosiner.
Da krigen kom, ble det vanskelig å skaffe ingredienser til
boller, og rosiner var helt umulig å få tak i. Siden
har skillingsbollene blitt laget uten rosiner. Navnet kommer fra
den gamle skikken å gi brød- og kakesorter navn etter
prisen.En skillingsbolle kostet opprinnelig en skilling stykket.
Hvordan bollene skal spises? Det kan diskuteres – noen spiser
dem hele, mens andre liker dem best oppskåret med smør
og brunost på.
Oppskrift på bergenske
skillingsboller:
1 kg siktet hvetemel
80 g smør
½-1 dl. sukker
3 dl. melk
50 gr. gjær
1 knivsodd kardemomme
Smelt smør og ha i melk.
Varm det opp til ca 37 grader og rør inn gjæren. Tilsett
mel, sukker og kardemomme. Elt deigen godt og sett den til heving
på et lunt sted. La den heve til det dobbelte, og slå
den ut på en plate. Kjevl deigen ut til et rektangel og gni
den inn med kanel og sukker. Rull sammen deigen og kutt skiver på
ca 2 cm. Legg dem på et smurt stekebrett og hev dem. Stek
dem på 200 grader i 10-12 minutter, til de er gylne. Strø
sukker på når de kommer ut av ovnen.
(Kilde: Midttun, Sjur: Gode,
gamle Bergensretter. – Bergen 2005).
Andre skillingsbolleoppskrifter
Skillingsbollevalsen
Tekstansvarlig: Lise
Haaland
|