SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LOKALHISTORIE / SLEKTSGRANSKNING

Personalet anbefaler:

 

Bergen i skjønnlitteraturen

Knapt noen by i Norge er så mye omtalt i litteraturen som Bergen. Ikke så rart kanskje, med tanke på vår lange og spennende historie. Men også mange av dagens Bergensforfattere bruker hjembyen som bakteppe i sine bøker. Vi har samlet et knippe skjønnlitterære bøker som alle har det til felles at de skildrer livet i Bergen i eldre eller nyere tid.

     

Dorothea Engelbrektsdatter levde i 1600-tallets Bergen. Hun var Norges første kvinnelige lyriker og er hovedpersonen i denne romanen.

 


 

Vi er i Bergen på 1600-tallet. En ung tysker, Jørgen Thormøhlen, arbeider seg oppover som handelsmann, skipsreder og industrigründer, vinner kongens gunst og blir Norges handelsminister og guvernør over de dansk-norske koloniene i Karibien. Men suksessen har sin pris ...


Denne boken tar for seg en for mange glemt del av vår historie - spedalskheten i Norge. Handlingen er lagt til første del av 1800-tallet og vi møter Tora som er pasient på St. Jørgens hospital i Bergen. Hun nekter å gi opp kampen mot sykdommen.

Vi kommer selvsagt ikke utenom Gunnar Staalesens berømte Bergens-trilogi. Her følger vi en rekke personer og familier gjennom hele det 20. århundre.
 
     

Ekteparet Theodor og Renate Ungermann kommer til Bergen tidlig på femti-tallet. Han er engasjert for å undervise på frøken Dreyers musikkskole, og bærer på en drøm om å introdusere nymotens musikk i det nye landet. Men i Bergen møter han småborgere som vil ha et klassisk repertoar, og som ikke vil slippe til en utlending som tror han vet bedre enn dem.

 

Vi følger vi den unge jenten Herdis fra førskolealder til pubertet. Herdis opplever foreldrenes skilsmisse samtidig med egen pubertet. Leseren får høre om konfliktene Herdis har med moren som hun ligner og er svært glad i. Vi får møte hele hennes nærmiljø, familie og ikke minst byen Bergen.

Året er 1967. FNL har ennå langt igjen til å seire. SUF har ennå ikke bestemt seg for væpnet revolusjon. Harald og Brynjar har ennå ikke tenkt over hva de skal ta seg til i 1968. Men en ting vet de. Dette er bare begynnelsen

 

Vi møter en ung gutt som drar fra et lite sted på vestlandet til Bergen for å studere. Hovland beskriver ungdommen lengsler og kjærlighetssorger, festene og de politiske diskusjonene.

     
Vi er fremme i vår egen tid. Studietiden er for lengst over og livet er i gang med å feste seg for Regine Hansen og vennene hennes i Bergen. Valgfriheten snevres inn, fortid og nåtid flyter i hverandre, vennskap smuldres opp. Livets absurditeter trer tydelig fram.  

 

Skjønnlitteratur med handling fra Bergen
Tidligere anbefalinger


 

 

 

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LOKALHISTORISK
AVDELING