SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden
FANZINER

FanzineradKlipp og lim og senere - kopimaskin: Dette har vært grunnelementene i fanzineproduksjonen siden de første eksemplarene så dagens lys på 1940-tallet. Men enda viktigere er selvfølgelig fanzinemakernes tøylesløse kreativitet, i tillegg til en sterk fascinasjon for ett eller annet emne, det være seg science fiction, punkrock, tegneserier eller rett og slett bare tekst og bilder.
I dag lages det også nettbaserte fanziner, «blogzines», men papirfanzinene virker å leve i beste velgående, ja de opplever til og med en renessanse nå, om vi skal tro arrangørene bak Norsk fanzinekongress, som avholdes på Landmark torsdag 20. august 2009. Slik forklarer de det:

«Dagens fanziner kan sees på som en reaksjon på internetts hurtighet, tilgjengelighet og effektivitet. Der internett er et massemedium er fanziner et minimedium; fanzinene kjennetegnes av begrensede opplag, liten tilgjengelighet og lav kostnadseffektivitet. Fanziner er langsomme, upraktiske og lite dynamiske – og nettopp derfor blir de stadig mer populære.»

Fanzinekongressen, som samler fanzineskapere og andre fanzineentusiaster fra hele landet, byr blant annet på foredrag, filmvisning og fanzineverksted, i tillegg til at du kan bla deg gjennom mengder av nye og gamle fanziner i alle varianter. Flamme på

Fanziner jeg er fan(zinert) av!
Vi ba noen kjente fanzineentusiaster fortelle om sine favoritter.

Flu Hartberg, tegneserieskaper og medlem av et av Norges mest aktive fanzinekollektiv
Dongerys Dugnad«Jeg kjenner ikke til så mange andre fanziner enn de vi selv har produsert i Dongery gjennom årene. (ca 80 stk) Litt av motivasjonen vår for å holde på var at ingen andre holdt på med fanziner (så vidt vi visste om) i Norge på slutten av 90-tallet/2000-tallet. På våre turer til bl.a. Small Press Expo i USA møtte vi andre likesinnede, og der er tegneserie-fanziner kjempestort. Mine personlige favoritter derfra er fanzinene til våre amerikanske venner Matthew Thurber og Eamon Espey. De representerer noe av den samme galskapen som vi i Dongery har drevet med.»

Susanne Christensen, litteraturkritiker i Klassekampen, redaksjonsmedlem i Vagant, forhenværende fanzinemaker:
riot grrrl«Jeg har definitivt læst flere bøger om fanzinekultur på det seneste end jeg har læst fanziner. Der findes mange bøger om fanzine- og punkkultur, nogle af dem lettere substansløse, men jeg synes vældig godt om fx Girls Make Media af Mary Celeste Kearney som bl.a. handler om "riot grrrl", en feministisk undergrundsbevægelse hovedsageligt situeret i Nordamerika i 90erne. Ellers er mit yndlingfanzine selvsagt Grønn kylling (arb. tittel) som jeg selv var involveret i fra 2000 til det hidtil sidste nummer kom, GK #22. GK er startet af Audun Lindholm sent i 90erne og fungerede som et litteraturfanzine hvor tekster "in progress" blev trykt side om side med tekstrespons. På den måde blev GK et laboratorium både i forhold til skønlitteratur, men også i forhold til litterær kritik. For en tid var flokken omkring GK et vældig frugtbart og aktivt rhizome, og det var skønt at have bunker af A4-ark liggende spredt ud på gulvet i de dage hvor vi stiftede et nummer sammen, hele processen oplevede jeg som kreativ, kærlig og givende. I GK #19 inkluderede vi Matias Faldbakken og Gardar Eide Einarsons fanzine 1B, det hang udstillet på gadegalleriet By The Way, og jeg skrev til Faldbakken og bad ham sende mig "det dér fanzine A1" (navnet på et boyband), he he. I Bergen har jo elever på Skrivekunstakademiet og Kunsthøgskolen fostret en del fanzineprojekter gennem tiderne, bl.a. collage- og poesifanzinet Ikke til hjemlån og det mere mail art-agtige koncept Distribusjon. Ellers har bloggen jo taget over fra fanzinet, et glimrende Bergensbaseret blogzine er Shädy Äcres (http://shady-acres.blogspot.com) som kan byde på anarkistisk mediasatire og andet frisk fra havet.»

Ikkje til hjemlånLes mer på nettet:
Norsk fanzinekongress
Susanne Christensen: Pigestilrevolution nu!
Wikipedia: Fanzine (norsk)
Wikipedia: Fanzine (engelsk)

TIPS!
Demoteket på Bergen Offentlige Bibliotek har en god del fanziner i sine hyller (som for eksempel Konstruksjon), men tar gjerne imot flere! Vis verden hva du har laget!

Biblioteket har:
Riot grrrl: revolution girl style now!
Agnes Ravatn, Anja og Mari Ulset: Ikke til hjemlån
Fanzinerad: en bok om svenska fanzines nästan bara mellan 1990-2005 Konstruksjon

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri