SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

TEMA

Moter

"Jeg har jo ingenting å ha på meg"! Et ikke ukjent utsagn når kvinner åpner skapet for å finne klær når de skal ut en kveld. Hva er det som gjør at plagget som vi for kort tid siden følte oss vel i , nå føles ubrukelig. Hva har skjedd i mellomtiden, og hvordan er vi blitt påvirket?
Vi fanger opp motesignaler og trender gjennom tv, ukeblader, filmer. Bevisst eller ubevisst påvirker det oss, og vi lar oss "forføre". Moten er en tidsbestemt smak, en forandring av klesstilen som har vært. Vi opplever nå at motehjulet snurrer fortere enn noen gang før. I år er det nostalgien som blomstrer og vi kaster oss over 50-tallet med pasteller, pepitas, bomber og blomster. I samme slengen tar vi noe med fra 60, 70 og 80-tallet. Den klassiske stilen sprites opp med trendy tilbehør. Moten er i stadig forandring, og de forskjellige stilene overlapper hverandre.

Mote stammer fra ordet modus på latin, som på latin betyr måte, skikk, regel dvs, den til enhver herskende smak med hensyn til klær, levevis, møbler, kunst og skjønnhetsidealer.


Et par bøker om moter


Roetzel, Bernhard
"En gentleman : håndbok i klassisk herremote."
Könemann, 2000
Den jevne mann er vel ikke kjent for sin moteriktige påkledning. I denne håndboka får han gode tips om hvordan bygge opp en garderobe, riktig stell av garderoben, litt om stoffvalg, og om stell av skoene, hvordan man pakker en koffert, både til korte og lengre reiser. Her får du tips om stryking av skjorter og mange andre nyttige ting.
Boken viser klassisk herremote. Så mann, ønsker du å bygge opp en ny garderobe både til fritid og festbruk, så er dette boka for deg.

 



Kjellberg, Anne
"Dronning Maud : Et liv-en motehistorie."
Grøndahl og Dreyers Forlag A/S, 1995

Denne boka gir oss et innblikk i dronning Mauds liv, ( 1869- 1938) og ikke minst i hennes klessmak.
Vi får nyte deler av en fantastisk draktsamling, som gir oss innblikk i en garderobe som var og er en sjeldenhet i Norge. Antrekkene som vises, fortelles oss at dronning Maud var en motebevisst dame som visste å kle seg korrekt både til fritid og grand galla. I tillegg får vi et spennende innblikk i europeisk motehistorie.

Et representativt utvalg av den store draktsamlingen som dronning Maud etterlot seg ble gitt til Kunstindustrimuseet i Oslo av kongefamilien.



Tucker, Andrew
"The London fashion book"
Thames and Hudson, 1998

Dette er en flott guide til Londons motescener. Boka viser et vell av flotte fotografier og illustrasjoner. Den gir oss opplysninger om kjente og ukjente designere. Den gir oss svar på hvorfor London er så tiltrekkende på unge motetalenter. Boka viser oss de ulike deler av London som er kjent for sine motebutikker og motemiljøer. En bok som er både morsom å lese og å bla i.

 

 


Nettsteder
  • Fashion Icon
    Morsom tekst og naivistisk grafikk. Nytt om gatemotetrender, men også designermote
  • Christian Dior
  • Chanel
    Nettstedene til de gode gamle motehusene
  • Jean-Paul Gaultier
    Et fargerikt og kreativt nettsted
  • First View
    Dette er nettstedet for det uavhengige motemagasinet First View. Her er bilder fra motevisninger i flere store byer..
Norske nettsteder
  • Moteforum
    Dette nettstedet har utallige pekere til forhandlere av klær og tilbehør, også pekere til store motemagasin som Elle og Vogue.


Tekstansvarlig:
Anna Margreta Lunde Hovedbiblioteket

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

TEMASIDER