SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

TEMA

Fra Darwin til Dolly

I 1953 la to forskere fram en modell av et DNA molekyl. I 1974 inngikk forskere verden over en avtale om en selvpålagt tenkepause for å sikre at genspleisingsteknikker ikke ble tatt i bruk før en hadde full kontroll med hvordan genmodifiserte mikroorganismer ville oppføre seg i laboratoriene. Etter et år ble forskningsprosjektene startet igjen og har i årene etterpå gitt ny kunnskap om arveanlegg og hvordan de påvirkes og påvirker - og sammenhengen mellom skadet genmateriale og sykdom. Debatten om de etiske sidene ved genteknologi pågår for fullt på flere områder og nådde nye høyder da den klonede sauen Dolly kom til verden i 1997, for ikke å snakke om reaksjonene da en kjent forsker gikk ut og sa at kloning av mennesker må være et erklært mål.

Naturen har drevet genmanipulering bestandig, og mennesket har gjort det samme fra de begynte med avl av dyr og dyrking av spesielle planteslag. Men når mennesket tar i bruk naturens teknikker uten å ha naturens tidsperspektiv og metoder for uttesting av resultatene, åpnes helt andre perspektiver. Kunnskap en gang erhvervet kan imidlertid ikke viskes ut igjen, og til syvende og sist er det et politisk og et etisk spørsmål hvordan genteknologien skal anvendes. Det kan virke som om følelsene ofte er sterkere enn kunnskapsnivået blant debattantene i media, men saken er for viktig til at en kan overlate den til fagfolk alene. Er det streng nok kontroll med at forskningen følger de etiske retningslinjene som er formulert? Er det riktig å manipulere naturen på denne måten, og vet vi nok om konsekvensene? Hva er etisk forsvarlig bruk av genteknologi og hvem skal avgjøre det?
Genteknologi er et enormt område, og det er vanskelig å tilegne seg en god forståelse av spørsmålene knyttet til det uten å ha vitenskapelig bakgrunn. Men det er heldigvis en del forskere som tar opplysningsplikten alvorlig nok til at de tar seg tid til å skrive forståelig for menigmann om kompliserte emner.


 

Gould, Stephen Jay
"Livets lille spøk"
Cappelen, 1998

For nysgjerrige men travle mennesker er Goulds samlinger et funn. Han skriver forståelig og morsomt om temaer som opptar de fleste, men som i vitenskapelige framstillinger ofte blir vanskelige å sette seg inn i. Forfatteren har omfattende kunnskaper på flere felt, og i denne samlingen skriver han om de forskjellige utviklingsteoriene, fra Darwin til vår tids forskere, på en måte som vil få de fleste til å tenke gjennom saken en gang til. Han stiller tilsynelatende motstridende teorier opp ved siden av hverandre og formidler kunnskaper samtidig som han underholder. Gould har siden januar 1974 skrevet et essay i måneden til Harvard-tidsskriftet "Natural History Magazine", og med jevne mellomrom utgir han dem i redigert form. Biblioteket har fire samlinger av Goulds essays.

Biografi om forfatteren Stephen Jay Gould og lenker relatert til de emner han tar opp i sine publikasjoner


 

Giske, Jarl og Jakobsen, Per
"Evolusjon og økologi"
Fagbokforlaget, 1999


Begge forfatterne arbeider ved Universitetet i Bergen og deres prosjekt er å vise veien helt fra den enkle celle til et komplisert samfunn. Hovedfokus er på mennesket og menneskets plass i den store sammenhengen og det historiske perspektivet er med. Teksten er krydret med sitater fra verdenslitteraturen og morsomme tegninger og fremstillingen er lett å følge. Genteknologiens behandles som en del av utviklingen, men er ikke noe eget tema. Mennesket har drevet utstrakt genmanipulering siden de begynte å temme ville dyr og dyrke planter. En arts behov for overlevelse blir underordnet menneskets behov for mat og eiendom. Boken er lettlest og spennende og selv om temaet er vanskelig, har forfatterne greid å skrive en lettlest og spennende bok om det.

 

 

 

Holdrege, Craig
"Genetikk og manipulering med liv"
Vidarforlaget, 1999



Over hele verden arbeider forskere for å kartlegge menneskets genetiske materiale. Kloning av dyr er ikke lenger noe uoverkommelig problem, så hva med mennesket? Tanken vekker avsky eller fascinasjon alt etter hvilket ståsted man har, men det som er nokså fraværende er diskusjonen om hva et menneske virkelig er. En klon har nøyaktig samme genetiske materiale som opphavet, men blir nødvendigvis et annet individ. Om man noen gang kommer så langt at man kloner et menneske vil det se nøyaktig make ut, men ha en annen og helt selvstendig personlighet. Hvor ligger så d÷t, som gir en personlighet ingen kan dele med noen, uansett hvor like de ellers måtte være?
Holdrege er forsker ved Goetheanum i Sveits, et antroposofisk forskningssenter grunnlagt av Rudolf Steiner.

 

 

Hviid Nielsen, Torben m.fl.
"Livets tre og kodenes kode"
Gyldendal akademisk, 2000


Boka gir en historisk gjennomgang fra Mendels arvelære til nyere tids bioteknologi og biopolitikk. En veldig grei bok å begynne med hvis en vil ha en oversikt over feltet uten å måtte sette seg inn i kompliserte matematiske beregninger og kjemiske analyser. Det historiske perspektivet er alltid viktig, fordi alt som avgjøres i dag først bedømmes i fremtiden.

 

 

 

 

Lenker til sider om genteknologi:

Se også:

Omtale av Sven Åge Madsens roman Genspejlet som handler om vitenskap generelt og kloning spesielt.

Tekstansvarlig:
Elin Huseby Hovedutlånet


 

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

TEMASIDER