SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

TEMA

HELSE

Biblioteket skal dekke mange behov både av rekreasjon og opplysning. Men sjelden møter bibliotekaren så vitale behov som når låneren trenger oppdatert informasjon om helse, eller aller verst - manglende helse.

Heldigvis er den tiden forbi at sykdom ble sett på som uttrykk for gudenes vrede, og medisinmenn forsøkte å påvirke gudene ved å foreta ofringer og magiske handlinger. Det moderne mennesket møter sykdommen med krav om behandling og hjelp. Dertil ønsker svært mange å skaffe seg kunnskap om sykdom som har rammet en selv eller andre. De føler at først når de forstår hva sykdommen gjør med kroppen, kan de ta kampen opp.

Først og fremst tilbyr internett mange slags helseopplysning, og en storartet adresse i så måte er http://kvasir.sol.no/health/

Helsenett er et online helseleksikon utarbeidet av noen av landets fremste medisinske fagfolk innen de forskjellige felt.
Ellers kan du søke på de enkelte sykdommer i de forskjellige søkeroboter.

Helse og velvære:
Denne serietittelen dekker noen nye, hendige bøker utgitt på John Griegs forlag.
Dr.med. John Gunnar Mælands bok "Hjerteinfarkt" fra 1997.
Hvert år rammes mer enn 15000 norske kvinner og menn av hjerteinfarkt.
Leseren blir ført inn i emnet med en pasienthistorie:
Kåre H, 54 år, våkner en natt med press for brystet. Det er smerter. Han kaldsvetter og er kvalm . En typisk historie, men hvordan går det? Boka forsøker å gi svar på de spørsmål pasienten da vil stille: Hva er et hjerteinfarkt, hva utløser infarktet, symptomene, hvordan stilles diagnosen, behandlingen i sykehuset og opptrening når du kommer hjem. De første timene etter infarktet er farligst, men etter få dager er reparasjonen i gang. Dette er den optimistiske beskjed forfatteren kan trøste med.
En annen alminnelig form for hjertesykdom er angina pectoris. Hva er symptomene og plagene her, og hva kan pasienten selv gjøre. Hva kan legen tilby? I det hele gir boka nyttige opplysninger om hjertesykdom.

En annenbok i samme serie er: Prof.dr.med Paul Oldenkott: Ryggsmerter også fra 1997.

Smerter i rygg og korsrygg har plaget menneskene i alle tider, og er idag en folkesykdom. Denne handboken gir deg hjelp og veiledning tilå forstå problemet. Hvordan er ryggraden oppbygd, og hvordan oppstår skader? Mange tilstander kan forårsake ryggsmerter, men skiveprolaps er av de mest vanlige. Boka gir deg oversikt over behandlingsmulighetene, konservativ behandling eller operasjon. Her er råd om hva du selv kan gjøre: arbeidsstillinger, løfteteknikker, ligge riktig og først og fremst treningsopplegg med illustrerte øvelser.

Biblioteket kan tilby deg flere nye bøker om hvordan behandle sykdommer og plager med vitaminer, mineraler og urter. Blant disse kan nevnes: Knut T. Flytlies: Vitaminrevolusjonen
eller den meget populære: Harvey Diamonds: Spis deg glad (Fit for life)


"Store medisinske leksikon"
Kunnskapsforlaget, 1998-

Fembindsverket "Medisinsk leksikon" er nå kommet i ny utgave under tittelen "Store medisinske leksikon", foreløbig med tre bind. Disse bøkene er merket "Ikke til hjemlån" - dette for at informasjonen skal være tilgjengelig for alle til enhver tid. Leksikonet tilbyr kunnskap på en rekke områder, blant annet hvordan kroppen er oppbygd, dens funksjoner og samspillet mellom de ulike organer. Det er lagt vekt på å forklare hvordan en skal holde kroppen mest mulig i orden for å unngå sykdom, og hvordan sydommen skal behandles hvis en er blitt syk.
Leksikonet har ellers en rekke gode oversiktsartikler, blant annet om cellens oppbygning, om forurensning, om medisinens historie og mange andre. Billedmaterialet er storartet, men kanskje enkelte kan syns at de detaljerte bildene er skremmende.

 

 

 

 

Bruset, Stig
"Helse på grønn resept"
Gyldendal, 1999
Boka er delt i fire hovedavsnitt.
I det første avsnittet "Helse mot år 2000" blir det interessant nok satt opp tre tabeller med kostholdet til et steinaldermenneske, en kineser og et vanlig vestlig kosthold. Det vestlige kostholdet utpeker seg med lite fiber, lite vitaminer og meget fett sammenlignet med de to andre.
Den andre delen handler om sykdommer fra A til Å, beskrivelse av de enkelte sykdommer, når oppsøke lege, forebyggende behandling og kosttilskudd med urter. Den tredje delen inneholder beskrivelse av de enkelte medisinske urter som hvitløk, ginseng, svarthyll eller blåbær for å nevne noen.
Det siste avsnittet omhandler de forskjellige vitaminene og mineralenes virkningsområde. Kort sagt kan du i denne boken lese deg til mange nyttige helseråd, som gir deg god hjelp til å ta vare på egen helse.

 

 

 

Strandjord, Roald E.
"Alexander L. Kielland -et medisinsk nærbilde"
Eide, 1993

Gjennom å lese Kiellands brev er det mulig å komme på sporet av dikterens helseproblem, såkalt søvnapneproblem. Kielland klager over sin døsighet, at han er altfor svær og fet, og det han kaller "Sovesygen, og den er meget slem" Selv om han stadig faller i søvn, får han aldri nok søvn. Søvnkvaliteten er ved denne sykdommen svært dårlig. Han er svært glad i god mat og får etterhvert et drikkeproblem, noe som forsterker søvnproblemet Han blir også tynget av gjeld. Alle disse vanskelighetene medførte at hans arbeidsevne ble redusert og dikterkarrieren tok slutt da han bare var 42 år. Boka inneholder mange både fornøyelige og gripende Kielland-sitater. Kielland ble ikke gammel. Bare 57 år gammel dør han i Bergen under et sanatorieopphold der, antakelig av hjertestans. "Og stort over sexti Aar blir vi sjeldent i vor Slægt, saa er den Sorg slukt"

 

 

Tekstansvarlig:
Torgun Birkeland Oasen filial.

 

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

TEMASIDER