SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

TEMA

JA, DE PENGA... 

 

Dagens nyhetsbilde preges av ustabile børser, renteoppgang, dyrere lån, kontantstøtte, lav oljepris, bankfusjoner, regjeringens budsjett, - kort sagt penger!
Hva har vi som privatpersoner og hva har det offentlige å rutte med framover? Hvordan bruker vi pengene våre? Hvordan ønsker vi å forvalte godene? Eller hvordan i all verden skal vi betjene lånene våre som kanskje er blitt 2-3000 kroner dyrere pr. måned? Dette er spørsmål mange av oss tumler med.

Siste nytt på økonomifronten kan du naturligvis finne mye om i norske elektroniske avisene generelt, eller i aviser og tidsskrifter med vekt på økonomi som f.eks. Dagens næringsliv, Dine penger , Finansavisen eller Kapital. Vil du i større grad kaste blikket utenfor Norge, er kanskje Financial Times noe for deg?

Ja, de penga...

Økonomisk lesestoff fyller mange hyller i fag- og folkebibliotek. Bl.a. bibliotekene ved Norges Handelshøyskole og Bedriftsøkonomisk Institutt (BI) er spesialister på økonomisk informasjon - ta en titt! Også folkebibliotekene kan by på god lesing for leg og lærd innen f.eks. privatøkonomi , bedriftsøkonomi, samfunnsøkonomi, økonomisk historie eller økonomisk politikk.


Pengar
av
Arne Garborg

Ein kan kjøpa seg
mat, men ikkje mathug,
dropar, men ikkje helse,
mjuke sengar, men ikkje svevn,
lærdom, men ikkje vit,
stas, men ikkje venleik,
glans, men ikkje hyggje,
moro, men ikkje glede,
kamerater, men ikkje venskap,
tenarar, men ikkje truskap,
gråe hår, men ikkje ære,
tolege dagar, men ikkje fred.


Skalet av alle ting kan ein få for pengar.
Men ikkje kjernen;
det er ikkje for pengar fal.


Mange klarer, på tross av våre hjemlige pengebekymringer, å se at vi i Norge faktisk fortsatt er rike i verdensmålestokk. Et innblikk i emnene internasjonal økonomi og internasjonal økonomisk utvikling kan sette oss selv i rett perspektiv.
Det tok tid før vi tok bildene fra sultkatastrofen i Sudan innover oss, og mange begynte å gi. Ikke minst mange barn har vist vei med hensyn til giverglede og kreativitet i innsamlingen. Også barne- og ungdomslitteratur setter gjerne vår voksne verden i perspektiv.
Boken Gull og glitter, som er en del av det store barneverket Hugin og Munin, inneholder tekster og dikt av mange forfattere - beregnet på barn, men også vel verd for voksne å kikke på! Eller les ungdomsboken Vrengt som sier noe om vår vrange verden!
I boken Verden hvorhen? som bygger på en samfunnsanalyse ved samme navn og som også er dokumentert i en egen rapport, ønsker Johan Lem å skape en visjon om en bedre verden. Han søker å forstå og forklare det økonomiske systemet i verden som helhet og henvender seg til "opinionen, men kanskje særlig til unge mennesker, som må takle den tvilsomme arven vi overlater dem."
Holmås, Stig
Flukten fra Kemneren eller: Den veldige lengselen i bodyen min.
Gyldendal, 1992.


Boken er et tilbakeblikk på livet til Rudlert Michelsen. Etter et liv i nøkternhet, sitter han igjen med en flaske mandellikør, fire høns og en hane i tillegg til en bunnløs gjeld.
I likhet med tusenvis av nordmenn i årene rundt 1990, ble han offer for bankenes pågående utlånsiver. Når inntektene svikter og låntakerne ikke lenger kan klare å betjene lånene sine, er bankene like pågående med å kreve tilbake pengene sine som de var til å låne dem ut.
Selv om emnet i boka kan synes tragisk, så er boka heller morsom enn trist.



"Da jeg var ung,
trodde jeg at pengene var det viktigste i
livet.
Nå som jeg er eldre, vet jeg det."

--Oscar Wilde
Boye, Knut og Terje Hansen
Personlig økonomi.
Cappelen Akademisk forlag, 1998.


Boken utkommer årlig, og tar for seg emner som primært er av interresse for lønnstakere og mindre investorer.
Den tar for seg:
  • Finansielle investeringer
  • Lån
  • Boligøkonomi
  • Skatt
  • Ytelser ved inntektsbortfall
  • Planlegging av den personlige økonomi
I 1998 er boken supplert med tre nye kapitler:
  • Hvor høyt lån kan jeg betjene
  • Sparing for alderdom
  • Beskatning av kapitalplasseringer
Det er lagt vekt på en grei fremstilling, med gode eksempler, slik at man ikke behøver å ha økonomisk utdanning for å dra nytte av boken.
Andre har skrevet bøker om privatøkonomi for spesielle grupper; f.eks. Personlig økonomi for kvinner.
Eeg, Harald Rosenløw
Vrengt
Aschehoug, 1997


Fire ungdommer bor i en metallkule i taket på et kjøpesenter. De har bodd der hele livet, og bare bokas hovedperson kan bevege seg fritt utenfor kula, selv om han aldri har vært utenfor kjøpesenteret. De andre har nemlig synlige genetiske avvik, noe som ikke aksepteres i swamfunnet utenfor. Der dyrkes det perfekte, og veien dit går gjennom kjøp og salg. I skarp kontrast til dette fremtidssamfunnets dyrking av det perfekte, skildres den "vrange" verden ungdommene befinner seg i. Veggene i kula de bor i, renner av svette, luftegangene de åler seg gjennom er lodne av fett og støv. ... Etter hvert knytter hovedpersonen kontakter på utsiden av kula. først og fremst blir han kjent med ei jente som han inviterer med "hjem". Sammen planlegger de en flukt, men det hele ender overraskende.
Dette er en engasjert og velskrevet bok om farlige tendenser i vårt eget samfunn. ...
Fra Veiledende liste 1997,
Statens bibliotektilsyn,
rådgivende utvalg for barne- og ungdomslitteratur




"Det finnes annet her i verden enn
penger. F.eks. sjekker og kredittkort."

--Anonym All verdens sitater




"For penger kan du kjøpe en flott hund,
men du kan ikke få den til å logre."


--Josh Billings
Fastvold, Marianne
Død som en dronte
Gyldendal Norsk Forlag, 1994

Elisa 41 år, skilt, 2 barn, tykk og med et lavt selvbilde. Blir av sin slanke, selvsikre søster kalt en dronte, som henspiller på en naiv, utdødd fuglerase som ikke kunne fly. Elisa er i bunnløs gjeld, og prøver å livnære seg med et hjemmebakeri, men det monner lite. Ved et av skjebnens luner, havner hun i "Glassbyen", et enormt varesenter som inneholder absolutt det meste man trenger. I senteret får man et handlekort, og man kan kjøpe alt man vil og betale ved hovedutgangen. Elisa sovner og må overnatte i senteret, og dermed er galskapen igang. Hun flytter inn i et tomt komtor, handler alt hun trenger og lever sitt liv der. Det går i portvin og pat™er. Hun får en elsker, blir kjent med mange mennesker, og erfarer som de fleste at allting må ha en ende, og hun blir tatt til slutt. Slutten på historien aner vi, og om den videre skjebnen må vi selv finne ut.
En ting er sikkert, gjelden ble ikke mindre, så dette egner seg ikke til eksempel for folk med mye gjeld.
Krange, Olve og Åse Strandbu
Kjøpesenteret : handlemaskin og fornøyelsesplass.
Pax Forlag, 1996

Kjøpesenteret er stedet hvor mange av oss bruker en god del av pengene våre. Boken en sosiologisk fremstilling av kjøpesenteret som offentlig arena. Noe av stoffet er lite popularisert, men spesielt alle innblikkene i intervjuer med ulike brukere av kjøpesentre, burde være interessant lesestoff for mange.
Som en informant sier: Man drar på lørdagsutflukt hele familien, man drar ikke i marka eller for å se på togene på jernbanestasjonen eller hva som helst annet, men man drar på utflukt til kjøpesenteretÚ.
Eller et annet intervjuobjekt: "Av og til får jeg liksom følelsen av at det der "Lykken kan kjøpes for penger", jeg tror litt på den, for det er fint i øyeblikket. Jeg husker godt det var en platebutikk nede i gata her som hadde en plakat - "Hvis du trodde at lykken ikke kunne kjøpes for penger så har du vært i feil butikk". jeg syns det var så perfekt sagt"

Som forbruker kan du gjerne ha god nytte av Forbrukerrapporten eller andre tjenester fra Forbrukerrådet?



"En forretning som ikke innbringer
annet enn penger, er en dårlig
forretning."

--Henry Ford





"Penger gjør deg ikke lykkelig, men de
roer nervene."

--Cora Sandel
.

 

Tekstansvarlige:
Britt Føsund, Anne Berit L. Helland og Sonja Revheim, Fana filial

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

TEMASIDER