SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

Beatgenerasjonen - William S. Burroughs

William S. Burroughs

Av Henning H. Bergsvåg

 

[ Bøker på norsk | på engelsk | biografier | lyd ]

William S. Burroughs

“El hombre invisible”. William Seward Burroughs er et motkulturelt ”ikon”, en homofil korsfarer, genierklært forfatter, beatgenerasjonens teoretiske alibi og en erfaren heroinist. Burroughs er en av de mest kontroversielle og komplekse skikkelser i moderne litteratur. Iført en kledelig hatt, en gammel manns stemme og konspirasjonsteorier fyller han bøkene med humor og en helt fantastisk språkfølelse. Burroughs ble født inn i en rik familie, men flyttet som ung til New York, der han straks ble en del av den kriminelle undergrunnen og heroinavhengig. Han ble også kjent med de yngre gutta Jack Kerouac og Allan Ginsberg. De hang alle mye rundt en suspekt forfattertype som het Herbert Huncke. Han introduserte de tre for narkotika, homofili og diverse kriminalitet. Men også for litteratur! Det var Huncke som introduserte begrepet ”beat” (utslått). Men gjengen likte ikke dette så godt. De syntes det virket for passivt. De skulle jo snu opp ned på litteraturen! Burroughs forholdt seg mer avslappet. Han hadde ikke engang begynt å skrive på denne tiden. Det var Jack og Allan som nesten ti år senere motiverte ham til å satse på litteratur. Han skrev straks den selvbiografiske romanen ”Junky” og fulgte opp med den homoerotiske ”Queer”, som skulle vise seg å bli vanskelig å få publisert. Stadig forfulgt for sine dopvaner, tok Burroughs med seg kone og barn til Mexico, noe som skulle ende i tragedie. I et forsøk på å gjenskape legenden om William Tell bommet han på eplet og drepte sin kone med et enkelt skudd.

Han dro siden til Tanger og levde der i en neddopet, paranoid og kreativ tilstand i mange år. ”Jeg ble besatt av en ond ånd. Den tok kontroll over meg under ulykken og ble værende i meg. Min eneste sjanse er å skrive meg ut”. Det var der han skrev sin mest leste roman ”Naken Lunsj”, en surrealistisk og dristig bok om utenforskap, avhengighet og seksualitet. Han ble siden kjent med forfatter og kunstner Brion Gysin og de begynte å eksperimentere med litterære oppkuttingsteknikker, en fornyelse av idéer dadaistene hadde hatt 30-40 år tidligere. Men forfatterskapet vokste i takt med populariteteten. Det skulle strekke seg mot det som kanskje ble hans litterært sett mest vellykkede bok ”The Western lands” som kom ut i 1988. Burroughs er en fantastisk oppleser og har blant annet lest med Kurt Cobain på platen ”The priest they called him”.

Avhengighet er et viktig begrep for Burroughs. Alt er relatert til avhengighet. Dop, politikk, religion, kjærlighet. Først og fremst er vi avhengige av språk. Og som han sier: ”Language is a virus from outer space”. For Burroughs var det helt essensielt å bryte med disse avhengighetene. Tvinge fram en vilje, et språk som motsetter seg kontrollmekanismene som markedskreftene opererer med. Liker du Burroughs vil du garantert kicke på hans følgesvenn gjennom mange år Brion Gysin. Vi har kjøpt inn tre bøker til biblioteket: ”Here to go”, ”The Process” og ”Back in no time”.


På Norsk:

Naken lunsj

På Engelsk:

Naked lunch
Junky
Queer
Interzone
Cities of the red night
The Place of dead roads
The Western lands
Nova Express
Port of saints
The soft machine

Biografi:

Barry Miles: William S. Burroughs: El hombre invisible
The letters of William S. Burroughs
The Beat hotel
John Tytell: Naked Angels

Lyd:

Giorno poetry sound systems (4cd):
One
Two
Three
Four
Material: The road to the western lands
Beat generation (3cd-boks)

 

Skrivemaskinvalsen til Jack Kerouac

Beat-generasjonen