SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LESETIPS 2006

Banana Yoshimoto

Kjøkken og Moonlight shadow

Cappelen, 1996

Boken ”Kjøkken” inneholder egentlig to lange noveller, selv om det står ”En roman fra Japan” på forsiden. Eller kanskje er det en kort roman ”Kjøkken” og en novelle, ”Moonlight Shadow”. Forfatteren opplevde øyeblikkelig suksess med boken, og også hennes senere utgivelser har vært utgitt i store opplag. ”Kjøkken” er gitt ut mer enn 60 ganger i Japan, og den er filmet to ganger.

”Kjøkken” handler om Mikage som er student og foreldreløs, og da bestemoren også dør sitter hun i en leilighet som er altfor stor og med altfor mye levd liv å forholde seg til. Det er så overveldende at hun blir handlingslammet og søvnløs, og det eneste stedet hun får noen timers hvile er på en madrass i kjøkkenet, ved siden av kjøleskapet. Medstudenten Yuichi dukker en dag opp som en reddende engel, han hadde deltidsjobb i blomsterbutikken der bestemoren alltid handlet, og den unge guttens åpenlyse sorg i begravelsen var så inderlig at Mikage lurte på om han sørget mer enn henne. Yuichi bor sammen med sin mor, og de inviterer den fortumlede Mikage til å bo hos dem en stund, så hun slipper være alene med sorgen.

Streifet av noe drømmeaktig og antydninger om noe uklart overnaturlig er fremtredende i ”Moonlight Shadow”, den andre fortellingen i boken. Jeg-personen Satsuki har mistet sin kjæreste i en bilulykke og kjemper for å komme videre i livet. ”Man burde ikke miste sin elskede før etter et langt liv. Jeg mistet Hitashi da jeg var 20.”

Begge novellene handler om unge menneskers møte med og håndtering av sorg, og de eksistensielle problemer de møter i et urbant og moderne storbyliv, med røttene solid plantet i en gammel kultur. Forfatteren forteller sine nydelige historier i et enkelt språk, og på en naturlig og liketil måte som gir en følelse av nærhet selv om omgivelsene er særdeles fremmedartede.


 

Tekstansvarlig: Elin Huseby, Hovedutlånet
elin@bergen.folkebibl.no

©Bergen. Off. Bibliotek

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LESETIPS