SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LESETIPS 2006

Iain Pears

Et skilt ved korsveien

Gyldendal 2000

Denne boken er ikke en tradisjonell kriminalroman, den er en historisk roman som tar i bruk Agatha Christies virkemidler for å bygge opp spenningen mot en overraskende og dramatisk slutt. Handlingen foregår hovedsakelig i det akademiske miljøet i Oxford i siste halvdel av 16-hundretallet, forbrytelsen er drapet på doktor Robert Grove som den unge Sarah Blundy blir tiltalt for.
Fire forskjellige fortellerstemme gir til beste hver sin versjon av hendelsesforløpet; Marco da Cola, lege fra Italia, Jack Prescott, sønn av en mann som er stemplet som forræder, matematikeren John Wallis og Anthony Wood, en antikvar fra Oxford.
Pears er selv utdannet i Oxford og har siden arbeidet som journalist og kunsthistoriker. Etter å ha fått utgitt en rekke underholdende kriminalromaner fra kunstens verden, var det med denne mursteinen av en bok, som på engelsk bærer tittelen ”An instance of the fingerpost”, han fikk sitt gjennombrudd som seriøs forfatter i 1997. Han har gjort et grundig dokumentasjonsarbeid av den historiske perioden som beskrives. En stor del av beretningen er viet tidens ideer og tankesett, herunder en beskrivelse av de første forsøkene på blodoverføring for å redde menneskeliv, som fant sted på denne tiden. Man bør ta seg tar seg god tid til å nyte dette mesterverket av en bok!

Nina Karlsen, Katalog
ninak@bergen.folkebibl.no

©Bergen. Off. Bibliotek

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LESETIPS