SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LESETIPS 2005

Tété-Michel Kpomassie
En afrikaner på Grønland
Aschehoug

Tété-Michel Kpomassie /  En afrikaner på Grønland

Thomas Hylland Eriksen skriver i forordet til denne boken: "Ordet unik blir brukt altfor lemfeldig, ofte om bøker som bare er litt uvanlige. Denne boken, dermimot, er virkelig unik. Den er nemlig helt sikkert den eneste reiseskildringen fra Grønland skrevet av en afrikaner". Eriksen fortsetter med noe som nesten kan tolkes som en unnskyldning på forfatterens vegne for at det ikke en er vitenskapelig, sosialantropologisk studie afrikaneren har prestert. Det er absolutt ingen grunn til å unnskylde noe som helst. Denne boken er velskrevet, spennende, eksotisk, fordomsfri og det eneste som er synd er at det har tatt så lang tid før den er oversatt til norsk ; den ble gitt ut på fransk i 1981.

Den unge gutten Tété-Michel vokser opp i Togo, på Afrikas vestkyst, i en tradisjonell familie uten spesielt god råd. 6 års skolegang er utgangspunktet da han som 16-åring leser en bok om Grønland og bestemmer seg for at det er dit han skal, og det tar ham åtte år å arbeide seg gjennom Afrika, Europa og til Grønland. Han går i land i Grønland etter døgn med sjøsyke og til en kulde han ikke hadde kunnet forestille seg. At den svarte mannen vekker oppsikt og at ryktet om den besøkende løper foran ham tvers over Grønland er vel ikke så rart!

Møtet med Grønland og inuitene skildres åpent, detaljert, men uten å analysere det han ser. Først et godt stykke ute i boken begynner han å sammenligne noe av det han møter med fenomener i hans eget hjemland. Fravær av analyse er ikke en mangel, det gjør tvert i mot fortellingen levende; det han ser, er det han ser, han legger ikke til og trekker ikke fra. Det er ikke til å legge skjul på at det han møter til dels er deprimerende og fattig, men gjestfriheten er stor, og det er en skam å avvise den som står utenfor døren og ber om husrom. Forfatterens vennlige og fordomsfrie holdning er sikkert med på å gjøre ham til en velsett gjest, men det er tydelig at gjestfriheten ikke gjelder bare ham, men er et fremtredende trekk i inuitenes kultur.

Leker:

http://www.dagsavisen.no/kultur/bok/article1116197.ece

http://www.aftenposten.no/kul_und/article787471.ece

Tekstansvarlig:
Elin Huseby, hovedutlånet
elin@bergen.folkebibl.no

©Bergen. Off. Bibliotek

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LESETIPS