SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LESETIPS 2006

Nuruddin Farah

Lenker

Aschehoug, 2005

Jeebleh, en somalisk universitetsprofessor bosatt i New York, med amerikansk kone og to døtre, vender tilbake til hjemlandet etter 20 år i eksil. Han kommer med fly til Mogadishu, den voldsherjede hovedstaden i Somalia, og blir umiddelbart dratt inn i hendelser som ryster ham dypt, og som han etter sitt lange fravær strever med å forstå. Han har tre saker han skal utrette; han skal finne sin mors grav og sette opp et enkelt monument over den, han skal ha et oppgjør med sin halvbror som i sin tid fikk ham fengslet, og han vil treffe sine gamle studiekamerater Bila og Seamus.

Jeebleh bryter to alvorlige tabuer rett etter ankomsten, han avviser sine klansbrødre som kommer for å tigge penger av ham, og han beskytter en hund som blir plaget av bevæpnede ungdommer. Han blir betraktet med stor mistro på hotellet der han bor, og etter et mislykket attentatforsøk flytter han til Biles leilighet sør i byen, selv om han da er utenfor sin egen klans område.

Boken er spennende og ikke til å legge fra seg, og selv om volden er der hele tiden så er beskrivelsene forbausende dagligdagse og ikke blodige og utbroderende. Volden er ikke en hovedsak, den bare er der og gjør noe med alle som bor i byen. Alt har stoppet opp, infrastruktur finnes ikke, og det er nesten umulig å beholde sin menneskelige integritet i kaoset som rår. Jeebleh har en klar formening om rett og galt da han kommer til Mogadishu, men etter en tid føler han selv at han er på gli, at det er umulig å holde sin sti ren i et så totalt uoverskuelig og ødelagt miljø.

Mandag 20. februar 2006 meldte BBC at de vestligorienterte krigsherrene i Mogadishu nå gjør felles front mot den muslimske militsen, og at det går hardt utover sivilbefolkningen. Etter mange år med borgerkrig er Mogadishu en by i anarki og oppløsning, og selv om det nå er tilløp til normalisering og økonomisk vekst sør i byen, finnes det den dag i dag ikke noen fungerende statlig kontroll. De forskjellige krigsherrene baserer sitt styre på klanens samhold og troskap og gjør sitt beste for å ta knekken på hverandre.

Les mer om boken:

Dagbladet
http://www.dagbladet.no/kultur/2005/12/19/452594.html

Les om Somalia i Encyclopaedia Britannica

Les om Somalia i World Factbook

 

Tekstansvarlig: Elin Huseby og Hovedutlånet
elin.huseby@bergen.folkebibl.no

©Bergen. Off. Bibliotek

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LESETIPS