SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LESETIPS 2001

Dansk kvindebiografisk leksikon

"4. Alle tiders danske kvinder"

København: Rosinante, 2000


 

Bind 4 i "Dansk kvindebiografisk leksikon" er utkommet under tittelen:
"Alle tiders danske kvinder". Den ambisiøse og tvetydige tittelen "Alle tiders danske kvinder" holder absolutt hva den lover.
Leksikonet omtaler danske kvinner fra de fleste profesjoner og samfunnslag. Det dokumenterer kvinnenes mangfoldige marsj gjennom historien, fra middelalderen til årtusenskiftet, og deres diverse krumspring for å skrive seg inn i offentligheten. Da dette er en dansk bok er her naturlig nok tatt med grundige historiske oversiktskapitler om grønlandske og færøske kvinner.

Åpningskapitlet er om danske dronninger i 1000 år: "Barnebrud, kongehustru og fuldmægtig frue". Ellers finner man stoff om hekser, prester, kunstnere, forskere o.a. Kvinner i politikken, arbeiderbevegelsen, idretten eller rødstrømpebevegelsen er også dokumentert. De ulike artiklene er laget som utdypende punktnedslag i historien og som det står i forordet er de ment å være appetittvekker til resten av verket og kvinnehistorien i sin alminnelighet. De utvalgte temaene står i dialog med biografiene og leseren blir oppfordret til å "zappe" mellom bindene.

De siste kapitlene i boken er viet biografigenrens mangfoldige historie og nye betydning i vår tid. Jakten på pionerene, de første, er ett tema. Her er et kapittel om problemet med å være annengangsbiograf og et eksempel på - "en biografi der ikke kunne skrives". Det siste tema gjelder "Den historiske biografi" skrevet av den danske kvinneforskeren Birgitte Possing.

Historisk biografi er en fascinerende og vanskelige genre. Det blir hevdet her at denne genre er blitt et fast orienteringspunkt i en tid da de store utopiene og fortellingene er forsvunnet. I løpet av de siste 10 årene har utgivelsen av historiske biografier eksplodert i vesten. Genren fungerer som et prisme som belyser mennesker, hendelser og samfunn uten å presse fortellingene inn i en bestemt form. Dersom den historiske biografien er god kan den være et fristed for gammeldags fortellerkunst, muliggjøre ulike løsninger og samtidig bli en flertydig og åpen genre.

Vibecke Svendsen, Hovedutlånet

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LESETIPS