Våren er på vei, og med den også tariffoppgjør og forhandlinger om lønn og pensjon i stat og kommune. Avtalefestet pensjon (AFP) skal tilpasses ny folketrygd og pensjonsreformen trer i kraft i 2010. LO-leder Roar Flåthen har uttalt at tjenestepensjonen i offentlig sektor vil bli den største utfordringen i årets tariffoppgjør. Det blir spennende å se hvordan fremtidens pensjonssystem blir for arbeidstakere i offentlig sektor.
Vil du sette deg inn i lønnsoppgjør, AFP, pensjonssystemet og lese mer om offentlig sektors tjenestepensjon kan du se i disse bøkene:
Her får du svar på mange av spørsmålene rundt avtalefestet pensjon. Boken er skrevet av Magnus Marsdal og er en pamflett for ordningen, men tar også for seg noen av argumentene som blir brukt mot AFP. Du treffer platearbeideren Bertil Rysgård som har en tung jobb og mener helsa hans ikke holder til han er 67, som er vanlig pensjonsalder etter folketrygdens regler.
Dette er en bok som tar for seg omveltninger i det norske samfunnet, blant annet innen arbeidsliv og velferd. Et relevant kapittel her er ”Dit ingen trodde man skulle” som handler om pensjonssystemet og dets utvikling
Utgivelse fra 2003 som har undertitlen ”Organisasjoner, tariffavtaler, lønnsoppgjør og inntektspolitikk”. Dette er en grundig og omfattende bok om tariffavtalenes betydning og alle som blir påvirket av disse.
En bok om sentrale deler av pensjonslovverket. Arbeidstakere og foretak berøres av tjenestepensjonen, og her kan du lese deg opp på mange av de sentrale områdene. Folketrygdens pensjonsytelser blir tatt for seg i boken, tjenestepensjon i privat sektor, skatt og avgift, og mye annet nyttig.
I 2011 blir altså den nye pensjonsreformen innført og det skal forhandles om tjenestepensjonen i offentlig sektor. Vi treffer renholdsoperatør Anita Bråten og ser på hvordan hennes pensjon kan komme til å bli. Boken er en liten pamflett som ”AFP på en-to-tre” og er grei og oversiktlig.